Toyotin robot za pomoć u kućanstvu

Toyotin robot naredbe prima i glasom
Toyotin robot naredbe prima i glasom

Toyota Motor Corporation razvila je robota koji će pomagati osobama s ograničenom mobilnošću ruku i nogu te im omogućiti neovisnost u njihovim kućanstvima. Robotom se upravlja glasovnim naredbama ili putem tablet PC-a, kompaktan je i laganog cilindričnog tijela s preklopivom rukom. To mu omogućuje da podigne predmete s poda, može usisati i podići tanke predmete, dohvatiti one s visokih polica, razgrnuti zavjese ili obavljati druge kućanske poslove. Nadalje, pokretni dijelovi robota odnosno tijelo i ruka ne razvijaju veliku količinu snage, čime je osigurana sigurnost i bezbrižnost za korisnika.

U cilju poboljšanja kvalitete života, Toyota je razvijala ovaj prototip surađujući s japanskom udrugom trenera pasa-vodiča, jer su zajednički prepoznate potrebe i želje pojedinaca s ograničenom pokretljivosti te su se shodno njima razvijale i funkcije koje bi robot pomoćnik trebao pružati - podizanje predmeta, vraćanje stvari, komunikacija s članovima obitelji i skrbnicima.

Kao svojevrstan odgovor na starenje japanskog stanovništva, Toyota će nastaviti surađivati s istraživačkim organizacijama i sveučilištima te osobama uključenima u pružanje skrbi ne bi li se provodila adekvatna istraživanja i razvijale nove funkcija za ove robote (npr. videokontakt i nadzor s ciljem pomoći u skrbi za starije osobe). (GI)


Podijeli: Facebook Twiter