Toyotin robot Kirobo 4. kolovoza putuje u svemir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

 

Toyota je objavila datum lansiranja robota astronauta, jednog od dva humanoidna robota za verbalnu komunikaciju, na Međunarodnu svemirsku postaju (MSS). Kirobo će 4. kolovoza 2013. biti lansiran iz Tanegashima svemirskog centra i te će postati član posade svemirskog broda Kounotori 4.

Riječ je o zajedničkom projektu Istraživačkog centra za naprednu znanost i tehnologiju (RCAST) Sveučilišta u Tokiju, tvrtke Robo Garage Co, Ltd. i Toyote. Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) je također pružila veliku pomoć. RCAST i Robo Garage su zajedno radili na razvoju hardvera robota i Kirobovih mehaničkih pokreta, dok je Toyota ugradila najnoviji softver za prepoznavanje glasa.

Tvrtka Dentsu Inc. je kreirala sadržaj konverzacije i osigurala upravljanje projektom. Kounotori transportno vozilo će 4. kolovoza 2013. biti lansirano na japanskom lansirnom vozilu H-IIB br. 4 (H-IIB F4). Kirobo će se iskrcati na Međunarodnu svemirsku postaju i čekati dolazak japanskog astronauta Koichija Wakatija, koji bi na postaju trebao stići između studenog i prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter