Toyota opet povlaci automobile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci svjetski proizvodac automobila Toyota povlaci više od 110 tisuca svojih hibrida zbog problema sa zagrijavanjem osiguraca.

Problem je ovaj put nastao s Toyotinim HSD pogonom. Moguce je da se pri pretvaranju energije, kada se istosmjerna struja iz baterije transformira u izmjenicnu za pokretanje elektromotora koji potpomaže benzinski u pogonu, gdje su dosta visoki naponi, dode do pregrijavanja i kratkog spoja te u konacnici pregori osigurac. To se dogada zbog potencijalno loše zalemljenog spoja pojedinih tranzistora na Toyotinom upravljackom sustavu IPM-a.

Iz tvrtke su izvijestili da zbog visoke temperature može doci do problema u radu hibridnog pogona.U tom slucaju ce vozacima prvo na ploci s instrumentima zasvijetliti brojne signalne lampice, a pogonski sustav ce se prebaciti u tzv. sigurnosni mod rada. Tada ce biti moguca vožnja samo na kracim udaljenostima uz manju snagu motora. Ukoliko pak otkaže osigurac i tranzistor se ošteti, hibridni sustav ce otkazati, a vozilo stati.

Toyota ce diljem svijeta povuci modele highlander hybrid i lexus RX 400h. Zbog priješnjih problema, japanski proizvodac je u posljednju godinu i pol povukao gotovo 12 milijuna vozila. Ovaj put ce najviše vozila biti povuceno u SAD-u, Japanu i Europi, s nekima u Kanadi, Australiji i Južnoj Koreji.

Kompanija tvrdi da radi na dijelovima koji ce zamijeniti sadašnje. "Ispricavamo se zbog neugodnosti koje smo izazvali korisnicima i nadamo se da ce problem uspjeti riješiti što prije", kazao je BBC-u glasnogovornik Toyote Paul Nolasco.


Podijeli: Facebook Twiter