Tone Smoljanac dobio bistu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broncana bista cakavskog pjesnika i rodoljuba Antona Modrušana, umjetnickog imena Tone Smoljanac, svecano je danas otkrivena ispred njegove rodne kuce u Smoljancima.

"Bio je istarski intelektualac kojeg je Vladimir Nazor poticao na pjesništvo. Ideja slobodne Istre vodila ga je tijekom cijelog života i primjetna je u svim njegovim opusima. Pisao je rodoljubne pjesme, one za djecu, o prirodi, životinjama, obicajima u Istri, NOB-u, fašizmu…Talijani su ga 20-ih godina prognali iz Istre jer je zagovarao svoj jezik. Bio je buntovnog duha, a za života je napisao oko 170 pjesama, sporadicno je pisao i pripovijetke po raznim casopisima", rekla je njegova pranecakinja Dubravka Srdoc.

Sjecanje na Smoljanca obilježeno je i recitacijama njegovih pjesama Moje selo, Didova palica, Istra, Kažunic, Foškica, Boškarin.

Po otkrivanju biste za koju je kalup izradio akademski slikar i kipar Ivan Obrovac, Smoljanceva rodbina, mještani i savicentski nacelnik Dalibor Macan obišli su njegovu spomen-kucu. Velik broj stvari u njoj sacuvao je necak Martin Modrušan sa suprugom Inkom.

Na Smoljancev život i stvaralaštvo Srdoc je istog dana podsjetila sve poklonike njegova rada u prostorijama Cakavskog sabora u Žminju.

Izradu broncane biste financirala je Opcina Svetvincenat s 12 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter