Tone radioaktivne vode ispustit ce u ocean

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja japanskom nuklearnom centralom Fukushima, objavila je u ponedjeljak da ce u more odbaciti 11.500 tona radioaktivne vode koja se nakupila u oštecenim pogonima.

Glasnogovornik Tepca istaknuo je da ce približno 10.000 tona vode iz spremnika te 1.500 tona koliko se trenutno nalazi u reaktorima 5 i 6 biti ispušteno u Tihi ocean. Istaknuo je da je rijec o slabo radioaktivnoj vodi.

"Nemamo izbora do li odbaciti tu zagadenu vodu u ocean kao mjeru sigurnosti", kazao je glasnogovornik vlade Yukio Edano na televiziji.

Centrala Fukushima Daiichi, smještena na obali Tihog oceana 250 km sjeverno od Tokija, oštecena je u tsunamiju nakon potresa.

"Visokoradioaktivna voda nakupila se u pogonima, posebno u onom reaktora 2", rekao je glasnogovornik Tepca. "Tu vodu moramo prebaciti u spremnike predvidene za otpad. No, u njima se sada nalazi slabo radioaktivna voda. Nju moramo ispustiti da bismo napravili mjesta", objasnio je.

Glasnogovornik je dodao da se oko 1.500 tona slabo radioaktivne vode nakupilo u reaktorima 5 i 6 i mogla bi oštetiti turbine. Predstavnik Tepca naglasio je da to ispuštanje vode nece imati posljedice za zdravlje.


Podijeli: Facebook Twiter