Tone Livi primio općinsko priznanje

Antonu Vitasoviću nagradu općine dodijelio je načelnik Marijan Kostešić (Z. STRAHINJA)
Antonu Vitasoviću nagradu općine dodijelio je načelnik Marijan Kostešić (Z. STRAHINJA)

Anton Vitasović iz Orbanići, poznatiji kao Tone Livi, primio je u utorak na svečanoj sjednici Vijeća nagradu Općine Marčana. Načelnik Marijan Kostešić uručio mu je na Dan općine za dugogodišnji društveni rad te za iznimni doprinos kroz glazbeno stvaralaštvo čime je doprinio promicanju svoga kraja i istarske baštine. Nadimak Livi dobio je kao legendarni svirač harmonike koju kao ljevoruk svira naopako, a poznat je i kao organizator brojnih radnih akcija kojima je dignut standard njegovog kraja.

Gosti iz općina i Generalskog Stola

- Kada sam se vratio iz vojske 1965. u mojem kraju, Filipaštini, ni bilo ničega, ni vode, ni struje, ni metra asfalta. Je bilo ili poć trbuhom za kruhom ili stati ovde? Smo rekli homo delati česte, zidati domove. Učinili smo puno, a pomoglo je i to ča san svirija funkcionerima iz velike Općine Pula, rekao je Vitasović uvijek spreman na šalu prisjećajući se kako su pomalo, upornim radom "gradili" taj zapušteni dio marčanske općine.

- U to vrime ljudi su stili čestu, i san si reka da ća ja ću skupljati potpise za sve vlasnike zemlje na 13 kilometra dugoj trasi, pak san potpisa za njih. Su me pitali da kako san si zeja to pravo, ma česta se učinila. Vi iz općine i županije danas tako ne morete delati i zato vas žalin, rekao je Tone Livi pred okupljenima na svečanoj sjednici u općinskoj vijećnici. Na njoj su, uz vijećnike na čelu s predsjednikom Josipom Percanom, sudjelovali i županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Smoljan, načelnik susjednog Barbana Denis Kontošić, gosti iz prijateljskog Generalskog Stola na čelu s načelnikom Alenom Halarom, predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek, predstavnici susjednog Ližnjana i drugi.

Pročelnica Smoljan Marčancima je donijela i dobre vijesti iz svog resora.

Rekonstrukcija škole Marčana

- U tijeku je izrada idejnog projekta rekonstrukcije OŠ Marčana koja ima samo četiri učionice i u kojoj se nastava odvija u dvije smjene. Prema novom projektu bit će četiri učionice za razrednu i šest za predmetnu nastavu te dvorana. Gradnja sigurno neće početi u ovoj godini, a kada počne odvijat će se u fazama, rekla je Smoljan.

Načelnik Kostešić iznio je rezime ostvarenih i započetih projekta u posljednjih godinu dana, poput završetka glavnog kolektora oborinske odvodnje i asfaltiranje šest kilometara cesta do izoliranih manjih naselja preko IPARD-a.

- I cesta od Marčane do Križa, sa svom infrastrukturom, napravit će se do sezone, barem 90 posto. Ako ne bi bila gotova onda ćemo morati nastaviti radove na jesen. Njome se konačno spajaju Proština i Marčana jednom kvalitetnom cestom. Od Fonda za energetsku učinkovitost dobili smo i 1,3 milijuna kuna za rekonstrukciju zastarjele javne rasvjete. Riječ je o 1.200 tijela, a cijeli će projekt koštati oko tri milijuna kuna, nizao je Kostešić. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter