Tomo Horvatincic: Nisam kriv, ali žalim zbog nesrece!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki poduzetnik Tomislav Horvatincic, optužen da je 16. kolovoza prošle godine u primoštenskom akvatoriju svojim gliserom naletio na jedrilicu i na mjestu ubio talijanski bracni par koji se nalazio na jedrilici, izjavio je danas na pripremnom rocištu na Opcinskom sudu u Šibeniku da se ne osjeca krivim, a djeci poginulih izrazio je žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Državna odvjetnica Irena Senecic potom je procitala optužnicu te ponovila da se zagrebacki poduzetnik tereti da je 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju sa svojom motornom jahtom 'Santa Maria' naletio na jedrilicu 'Santa Pazienza', te talijanskom bracnom paru Marineldi Pettel (61) i Francescu Salpietru (63) iz Padove, tom prigodom zadao strašne tjelesne ozljede od posljedica kojih su na mjestu umrli.

Državna odvjetnica Senecic na pripremnom rocištu navela je i ozljede koje su zadobili Talijani u toj pomorskoj nesreci, a medu ostalim, konstatirana im je potpuna amputacija gornjih ekstremiteta, puknuce lubanje i moždano krvarenje.

Prema optužnici, Horvatincic je glisirao prevelikom brzinom preblizu obali, nije vodio racuna o okolnom prometu, prekršivši tako odredbe Pomorskog zakonika i Pravila o izbjegavanju sudara na moru. Navodi se da je Horvatincic pramcem svoga glisera naletio na lijevi krmeni dio trupa 12-metarske jedrilice na kojoj su se nalazili Talijani. Njegov gliser prošao je citavom dužinom jedrilice, te na mjestu usmrtio talijanske nauticare.

Sutkinja u postupku Maja Šupe odredila je termine rocišta, a prema njezinom prijedlogu, na svakom rocištu svjedocit ce pet svjedoka.

Pred sudom ce 28. svibnja svoj iskaz dati Anica ?erda koja se u trenutku nesrece nalazila s Horvatincicem u gliseru. Sljedeca rocišta održat ce se 18. lipnja, 2. srpnja, 29. kolovoza, 4. rujna te 4. prosinca, kada bi trebao svjedociti 45-godišnji njemacki državljanin Klaus Fuchs koji je prvi stigao na mjesto tragedije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter