Tommyju Robredu kruna Umaga

Tommy Robredo s pobjedničkim peharom (M. MIJOŠEK)
Tommy Robredo s pobjedničkim peharom (M. MIJOŠEK)

Tommy Robredo nastavio je španjolsku dominaciju, 31-godišnji Katalonac postao je šesti član "Armade" koji je osvojio umašku krunu! Poslije Carlosa Moye, peterostrukog pobjednika, te Alberta Berasateguija, Felixa Mantille, Fernanda Verdasca i Juana Carlosa Ferrera, 31-godišnji Robredo, 28. igrač svijeta, svojoj zemlji donio je 11. naslov na umaškoj zemlji, osvojivši 24. izdanje Vegeta Croatia Opena.

U finalu Robredo je sa 6:0, 6:3 pobijedio Talijana Fabija Fogninija, koji nije uspio spojiti triptih turnirskih naslova u 15 dana. Za Robreda Umag je 12. naslov u karijeri, drugi ove godine (Casablanca).

- Čast je primiti pehar od velikog šefa, rekao je Tommy Robredo, nakon što mu je pehar na svečanom proglašenju uručio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. "Najprije želim čestitati Fabiju, kakvo ljeto, dva naslova, finale... Želim zahvaliti svima. Nevjerojatno je da sam ovdje, poslije jedne od najtežih godina u mojoj karijeri, vraćajući se poslije teške ozljede. Sretan sam i ponosan, nevjerojatno je da sam ovdje kao pobjednik, na turniru na kojem se osjećam kao doma. Živimo u teškim vremenima u Europi, ali ovdje su se potrudili da nama igračima ispune sve želje, organizator je napravio sjajan posao. Čast je bila ovoga tjedna biti u Umagu", zaključio je nekadašnji broj pet. Godinu je početo kao 114. na ATP ljestvici, a danas će biti blizu Top 20.

Drugi put u povijesti umaškog turnira u finalu je pala "kvrga", premijernu je dobio Felix Mantila 1996. protiv pobjednika Carlosa Moye (6:0, 7:6). Fogniniju je očito trebalo vremena za zagrijavanje za treći finale za redom. Robredo je dobio prvih osam poena finala, ali nije se na tome zaustavio. Dobio je prvu dionicu sa 6:0, za koje je Talijan dobio šest od 31 odigranog poena.

Budući da se Fognini nije mogao sastati s udarcem, letjelo je na sve strane, set je bio gotov za 18 minuta! Žalio se da ne vidi loptu - finale je počelo kad je dnevno svjetlo počelo slabiti, a upaljeni reflektori bili su samo dekoracija.

Kad se smračilo Fognini je proigrao, a gledatelji dobili priliku za guštanje u tenisu. Barem nakratko. Talijan je dobio prvi gem drugog seta na servisu Robreda, ponovio je to i u trećem gemu, ali što mu je to vrijedilo kad je i sam dvaput ispustio vlastiti početni udarac, propustivši dvije lopte za 3:1. Tek je u svojem šestom servis gemu Talijan uspio držati servis... Prvi i jedini put!

Novi "break", u osmom gemu, kad je Robredo pokazao koliko je brz, značio je da će Fognini skupiti tri gema, baš kao i Juan Carlos Ferrero u finalu prije četiri godine protiv Nikolaja Davidenka. Sve je bilo gotovo za samo 62 minute. Najkraći umaški finale...

Ako je trajalo kratko, barem je bio spektakularan 3D mapping, virtualna projekcija na umaškoj zemlji, tradicionalan vatromet i "Prekrasan svijet"...

- Čestitam Tommyju, napravio je veliki povratak. Ovo nije bila utakmica, odigrao sam slabo i zato se želim ispričati gledateljima koji su napravili toliko kilometara. No, vidimo se dogodine - obećao je Fabio Fognini, kojem je pehar uručio Željko Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Pobjedniku su pripale 74 tisuće eura, a ček mu je uručio Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke. Fognini je pak dobio 39 tisuća eura. Za Talijana bila je to utakmica previše, njegova serija pobjeda stala je na brojci 13, pa "azzurri" ostaju na čekanju naslova u Umagu. Nije išlo ni u četvrtom finalu. (Z. HORVAT i M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter