Tommy Emmanuel svirao za Vukovar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australski virtuoz na gitari Tommy Emmanuel nastupio je u srijedu pred punom Malom dvoranom Doma sportova na opce oduševljenje publike koja je njegov koncert željno išcekivala gotovo tri godine. Kao predgrupa nastupio je Martin O'Connor Trio koji je veselim irskim folk melodijama oduševio publiku. Osim što je pjevao prijatelju Vladimiru, ocu i svojoj najmladoj kceri Angelini, otpjevao je pjesmu i gradu Vukovaru.

Naime, prvi put Tommy Emmanuel nastupio je u Hrvatskoj 2003. i od tada je kroz seriju suradnji s Gibonnijem, Massimom, Josipom Lisac i drugima kod nas stekao kultni status. To i ne cudi jer je Tommy u dobi od devet godina vec imao karijeru profesionalnoga glazbenika. S vremenom je svirao i s Ericom Claptonom, Chetom Atkinsom, Lesom Paulom i Joeom Satrianijem i svi oni slažu se da je on najbolji gitarist za kojega su culi, što je dokaz njegovih iznimnih sposobnosti.



One se pak odlikuju izuzetno energicnim sviranjem na gitari uz istovremeno bubnjanje po njoj, a taj stil svirke poznat je pod imenom Tommyjev gitaristicki stil. Tommyja je pak za takvu svirku inspirirao njegov uzor Chet Atkins kojemu je tijekom koncerta bila posvecena pjesma "Smokey Mountain Lullaby", za koju je Tommy bio osvojio i svoju prvu nominaciju za Grammy 1998. godine.

Koncert je poceo trima instrumentalnim izvedbama na koje se nadovezala laganica "Ruby's Eyes". Nedavno preminulome glazbeniku Lesu Paulu odsvirana je i "Somewhere Over The Rainbow", a potom je slijedio cetverodijelni niz "Here Comes The Sun", "When I'm 64", "Day Tripper" i "Lady Madonna". Bila je tu i "Amazing Grace", ali i "Moon River" te fantasticna "Haba Na Haba".

Jednu pjesmu pauzirale su njegove tri gitare koje je koristio tijekom koncerta jer je Tommy a capella otpjevao "Today Is Mine". U unplugged verziji odsvirao je "Walkin my Baby Back Home" i "Papa George", koju je posvetio svom ocu. Tada je uz pratnju Martin O'Connor Trija odsvirao "Angelina" i "Classical Gas", koju je Tommy posvetio gradu Vukovaru. "Izražavamo svoj ponos i štovanje ljudima grada Vukovara. Nikad se više ne ponovio Vukovar!", porucio je.


Podijeli: Facebook Twiter