Tomizzin povratak u rodni kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program ovogodišnjeg 11. izdanja pogranicnih susreta Forum Tomizza, koji se održao u Kopru, Trstu i Umagu, zakljucen je svecano - udovica Fulvija Tomizze Laura i gradonacelnik Umaga Vili Bassanese otkrili su bistu poznatog književnika na tratini ispred umaške Gradske knjižnice. Autor biste je Mate Cvrljak, a realizirana je sredstvima Grada Umaga.

- Tomizza se vraca svom rodnom kraju. Sve što je u svojim knjigama opisao postoji i okružuje nas, te govori što smo i koja je naša povijest. Danas je s nama puno njegovih prijatelja, rodaka i štovatelja, pa je ovo prilika da se prisjetimo iznimnog sugradanina i književnika. Vjerujem da ce bista potaknuti mnoge da upoznaju njegova djela, koja su postigla medunarodnu slavu, rekao je umaški gradonacelnik.

U sklopu programa foruma vecer ranije predstavljen je u galeriji Marin hrvatski prijevod Tomizzinog romana "Djevojka iz Petrovije" u izdanju Gradske knjižnice, a koji je tiskan uz potporu Grada Umaga. S talijanskog jezika roman je prevela Lorena Monica Kmet, a kao urednik potpisan je ravnatelj knjižnice Neven Ušumovic.

Program je nastavljen literarnim koncertom ArtIstra u prostoru Gradske knjižnice. Nastupili su pobjednica natjecaja "Lapis Histriae 2010." Jelena ?okic iz Beograda, zagrebacka kantautorica mlade generacije Nina Romic na gitari, pjesnikinja koja je diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije Evelina Rudan iz Zagreba, pjesnik, kriticar i pisac roden u Splitu Marko Pogacar, performeri Ivo Vrtaric i Maja Briski, te skupina Ah, Ahilej.


Podijeli: Facebook Twiter