Tomislava Žaja i njegov film „Slobodni“ u utorak u KineDoku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U okviru ciklusa KineDok u utorak 28. studenog s početkom u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca bit će prikazan dokumentarni film hrvatskog redatelja Tomislava Žaje „Slobodni“ iz 2015. godine. Poseban gost projekcije je redatelj Tomislav Žaja s kojim će razgovarati Boris Vincek.

Prema najavi, film „Slobodni“ prati ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu. Nakon izlaska iz institucija ovi ljudi se počinju mijenjati pred našim očima. Promatramo ih dok pokušavaju ostvariti svoje snove – ali ovaj put iz njihove vlastite perspektive.

Tomislav Žaja stekao je stupanj magistra režije dokumentarnog filma na Filmskoj akademiji Karlovog univerziteta u Pragu (FAMU). Kao producent, scenarist i redatelj realizirao oko pedeset dokumentarnih filmova, nekoliko kratkih igranih, dvije TV adaptacije kazališnih predstava i tri cjelovečernja igrana filma (jedan kao redatelj i koscenarist, te dva kao koproducent). Član Hrvatskog društva filmskih redatelja, Hrvatske udruge producenata i European Documentary Networka.

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U 2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.

Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter