Tomislav Pavleka: Sav taj jazz na Trgu Tomasa Bemba

(Aldo POKRAJAC)
(Aldo POKRAJAC)

Sutra počinje 7. izdanje Last minute open jazz festivala. Na radost sve brojnijih poklonika jazza tijekom četiri dana na Trgu Tomasa Bemba nastupit će sedam bandova. I ove godine festival organizira udruga Kamene priče, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva kulture, Općine Bale i baljanske Turističke zajednice.

Udruga Kamene priče potekla je iz istoimenog kafića-restorana na samom ulazu u najuži dio povijesne jezgre Bala, kojeg je otvorio svjetski putnik i utemeljitelj festivala Tomislav Pavleka. Budući da se Pavleka bavi pisanjem, fotografijom i u posljednje vrijeme dokumentarnim filmom, njegov je lokal istovremeno čitaonica i umjetnička galerija, često i domaćin pjesničkih večeri, intimnih koncerata za održavanja festivala i druženja jazzera, koji u kasne sate tu priređuju svoje jam sessione.

Vaš festival ima svoj kontinuitet. Kako ste došli na ideju za njegovo pokretanje?

- Jazz je univerzalna glazba, koju posebno prate strani turisti. Oni ne poznaju naše zvijezde poput Dražena Zečića i Mladena Grdovića, ali su itekako zadovoljni kada i kod nas mogu uživati u jazzu. Zbog toga im nastojimo ponuditi koncerte u kojima će uživati.

Veliki ste poklonik i promotor jazza. Gdje ste se "zarazili" ovom vrstom glazbe?

- Dugo sam živio i inozemstvu, najviše u Amsterdamu, Škotskoj i Italiji. Svugdje gdje sam bio primijetio sam da uz koncerte velikih zvijezda postoji jazz, dark ili slična klupska scena. Mene je najviše privukao jazz, pa sam postao njegov fan.

S kime ste surađivali pri pokretanju festivala?

- Prvi mi je suradnik bio tenor saksofonist Domagoj Ralašić, profesor na Muzičkoj akademiji u Rotterdamu, s kojim smo u Bale doveli izvođače suvremene jazz scene. Sa prijateljicom Vivian Godosy doveli smo i brazilski jazz, pa je festival posjetio i velikan Gilberto Gil, jedno vrijeme ministar kulture Brazila. Uslijedila su gostovanja drugih svjetskih zvijezda, kao što je Gaynel Fodge, jedan od osnivača legendarnih Plattersa.

Stalni gosti festivala su Ratko Zjača i Ratko Divjak.

- Zjača je također profesor u Nizozemskoj i najproduktivniji hrvatski jazz glazbenik i jedini naš dobitnik Grammyja. S njime često nastupa Ratko Divjak, ex Dinamiti i Time, proglašen najboljim glazbenikom nekadašnje jugoslavenske glazbene scene, sada član Big banda slovenske televizije. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter