Tomislav Pavelic i Pulska grupa u Veneciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Venecijanskom bijenalu, 13. medunarodnoj izložbi arhitekture koja ce se održati u Arsenalu i na Giardinima od 29. kolovoza do 25. studenoga ove godine, Hrvatsku ce predstavljati Tomislav Pavelic i Pulska grupa, i to projektom posvecenim gradanskim inicijativama za pravo na javni prostor - napose onima u zagrebackoj Varšavskoj ulici, na dubrovackom Srdu i splitskom Marjanu.

Projekt koji je ocijenjen najboljim izmedu cetiri pristigla na javni natjecaj, pogodio je temu koju je novi kurator, britanski arhitekt David Chipperfield, propisao kao naslovnu: "Common ground". Široko shvacena, ta tema obuhvaca upravo ono što predstavljaju Pavelic i Pulska grupa: zajednicki teritorij, dijalog s društvenim kontekstom, aktivni suodnos s vlastitom sredinom, bavljenje konkretnom arhitektonskom situacijom u konkretnom gradu (u ovom slucaju pulskim Muzilom).

Kako je na konferenciji za novinare rekao Berislav Šipuš iz Ministarstva kulture, dodatni je plus ovaj projekt zaslužio time što se angažirano fokusira na urbanu sredinu izmještenu iz Zagreba kao sjedišta centralizirane Hrvatske.
Predstavnici Udruženja hrvatskih arhitekata posvjedocili su u Ministarstvu kulture da je o odabiru Pulske grupe struka odlucila glatko, u samo dva kratka vijecanja.

Tomislav Pavelic pozdravlja ideju javnog natjecaja za predstavljanje na Venecijanskom bijenalu. Smatra, opcenito, da se struka našla u "corsokaku" i da Pulska grupa ima neka zanimljiva rješenja. Takoder mu se svida to što izbornik Bijenala David Chipperfield inzistira da ta manifestacija nije prostor za pokazivanje talenta, nego za suživot arhitekture i društva.

Iva Marcetic iz Pulske grupe zakljucila je da ce hrvatsko predstavljanje u Veneciji slaviti nesmetan pristup zajednice javnim prostorima, a napose otvaranje demokratskog prostora u Puli. (Maja HRGOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter