Tomislav Nikolic na raskrižju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izbora Tomislava Nikolica za predsjednika, Srbija nece ni brzo ni lako dobiti novu vladu, regija i Europa oprezno ce mjeriti prve iduce korake Beograda, a gubitnici - Boris Tadic, Demokratska stranka i njihovi simpatizeri - imat ce dovoljno vremena da analiziraju greške koje su ih dovele do poraza.

Pobjeda Nikolica, uz cinjenicu da je koalicija oko naprednjaka osvojila i više zastupnickih mjesta u parlamentu Srbije (73) u odnosu na Tadica i partnere (67), sad lako može promijeniti i odnos snaga u formiranju buduce vlade. Naime, iako su demokrati i socijalisti nakon parlamentarnih izbora dogovorili koaliciju u Skupštini, uz mandate stranaka nacionalnih manjina te Cede Jovanovica i Vuka Draškovica, racunajuci unaprijed na Tadicevu pobjedu u drugom krugu, politicki pragmatizam sad ce staviti na ispit odnos Dacica i Tadica.

Ivica Dacic bi svoja 44 zastupnika mogao staviti na postizbornu vagu Nikolicu, a spekulira se da bi za takav scenarij Nikolic morao Dacicu obecati mjesto premijera i znacajne ministarske portfelje. Za parlamentarnu vecinu toj bi koaliciji pridružio i Vojislava Koštunicu koji bi donio 21 zastupnicki mandat, ali i sam bi tražio solidan kolac vlasti.
Za sada su usamljena mišljenja da bi za Srbiju najbolje rješenje bilo da buducu vladu cini velika koalicija, okupljena oko DS-a i SNS-a.

Tomislavu Nikolicu ce - jednako kao što treba slijediti pravi putokaz na obecanom europskom putu - biti nužan i pravi vozni red za komunikaciju sa susjedima, posebno Hrvatskom i Bosnom. Iz Nikolicevih odgovora u pobjednickoj noci ne može se s velikom sigurnošcu tvrditi da i sam ima narocito jasnu sliku kako ce graditi odnose sa susjedima.

Što se Kosova tice, Nikolicu je ostao vruc krumpir i vec sad ne zna u koju ce ga ruku uzeti. Dodaju li se tome cinjenice da je socijalna situacija u Srbiji i komplicirana i teška, mnogo je naznaka da se Srbija ne može nadati ni narocitoj politickoj niti ekonomskoj stabilnosti, koju su obojica kandidata obecavala. (Bojana OPRIJAN ILIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter