Tomislav Nikolic je novi predsjednik Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boris Tadic, predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i kandidat koalicije oko te stranke na predsjednickim izborima u Srbiji u nedjelju navecer cestitao je na pobjedi svom protukandidatu Tomislavu Nikolicu, kojeg je predložila njegova Srpska napredna stranka (SNS).

Prema privremenim rezultatima drugog kruga današnjih predsjednickih izbora, koje je u nedjelju navecer objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo, Nikolic je osvojio 50,21 posto glasova, dok je Tadic osvojio 46,77 posto glasova.

Tadic i Nikolic sudjelovali su u drugom krugu predsjednickih izbora, održanom u nedjelju, nakon što su 6. svibnja njih dvojica osvojili najveci broj glasova medu 12 kandidata.

''Danas je gradanstvo u Srbiji odlucilo da je novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolic. Ja Tomislavu Nikolicu cestitam na pobjedi, to je bila fer i zaslužena pobjeda, i želim mu najbolju srecu u obavljanju ove vrlo teške dužnosti'', rekao je Tadic novinarima u sjedištu DS-a.

Upitan o eventualnoj ostavci, Tadic je kazao kako ce o tome razgovarati sa stranackim rukovodstvom u narednom vremenu, dok je, na pitanje važi li i dalje dogovor sa Socijalistickom partijom Srbije (SPS) Ivice Dacica, odgovorio kako ce ''sutra biti novi dan'' te podsjetio kako je ranije rekao da ce 21. svibnja biti razgovarano o vladi.

Tadic takoder je upitan i hoce li on biti novi srbijanski premijer, na što je rekao ''ne, sigurno necu biti novi premijer''. Istaknuo je kako je usmjerenost prema Europskoj uniji ''od egzistencijalne važnosti'' za Srbiju te da to nije pitanje politicke filozofije vec pitanje politike mira i politike ekonomskog razvoja.

Tomislav Nikolic u obracanju novinarima u sjedištu SNS-a zahvalio se Tadicu na cestitkama, navevši kako se cuo sa Tadicem te da su imali ''veoma kulturan i ozbiljan'' razgovor.

Nikolic je rekao kako Srbija s njim kao predsjednikom nece skrenuti sa europskog puta i da ce štititi svoje gradane na Kosovu, kao i da Srbija mora razvijati svoju ekonomiju. ''Ono na šta sam ukazivao u kampanji mora biti bolje, mi se moramo osloboditi siromaštva, bijele kuge, mita i korupcije i imati prijatelje svuda u svijetu", rekao je Nikolic.

Podsjetivši kako je ranije tijekom kampanje kuvertirao ostavku na funkciju predsjednika SNS-a, naveo je kako želi biti predsjednik svih gradana Srbije, te ocjenio kako je današnji dan prekretnica za Srbiju.

"Želim da Srbija nikada ne doživi kampanju kao što je bila ova protiv mene i kampanju protiv jedne stranke kao što je bila ova protiv SNS", kazao je Nikolic, dodavši kako nije ljut ni na koga te da nitko ne treba biti ljut na njega zbog pobjede. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter