Tomislav Goluban pobjednik Croatian Blues Challengea

Tomislav Goluban i njegov bend
Tomislav Goluban i njegov bend

Na osmom hrvatskom blues natjecanju Croatian Blues Challenge u Zagrebu, u obje kategorije, solo/duo i bend, pobijedio je Tomislav Goluban što je prvi put uspjelo istom izvođaču.

Dva tjedna nakon objavljivanja osmog studijskog albuma "Kaj Blues Etno", Goluban je originalnim nastupom i autorskim pjesmama zaslužio naklonost stručnog žirija i time stekao pravo da još jednom Hrvatske blues snage predstavlja u Americi. Prvi put je u Memphis putovao 2009., temeljem pozivnice koju mu je uručio tadašnji predsjednik Blues fondacije, Jay Sieleman. Nakon tog iskustva, natjecanje s istim pravilima uspješno se organizira i u Hrvatskoj.

Na natjecanju u Zagrebu bila je i još jedna, youth kategorija (za mlade) koja nije natjecateljska nego revijalna i namijenjena je izvođačima koji još nisu napunili 21. godinu. Ove godine Hrvatske blues snage po drugi put u Memphis šalju bend u ovoj kategoriji, a riječ je o sastavu Blue Crew koji je pod vodstvom Miroslava Dimića oformila i uvježbala Pop Rock škola iz Siska i njen ljetni blues kamp Lonjsko polje. S njima na Challenge putuje i dječji pedagog i glazbenik Boris Hrepić koji je 2011. godine s duetom Sunnysiders u solo/duo kategoriji bio prvi hrvatski izvođač koji je u Memphisu ušao u polufinale.

Na International Blues Challengeu se uobičajeno natječe oko 350 izvođača iz cijelog svijeta. Četvrtfinalne i polufinalne večeri održavaju se u tridesetak klubova ulice Beale Street, a finale u dvorani Orpheum. Dan uoči natjecateljskih dana rezerviran je za "International showcase" na kojem se predstavljaju izvođači stigli izvan SAD-a. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter