Tomišic: Puljani nepotrebno platili milijune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igor Tomišic, bivši direktor Plinare, danas je pred novinarima, optužio ovo poduzece u vecinskom vlasništvu Grada Pule i Istarske županije za nedovoljnu strucnost i neutemeljeno nametnuta pravila u projektu plinofikacije.

- Nametnuta pravila Plinare u suprotnosti su s važecim pravilima struke i gradanima se namecu nemali troškovi prilikom prelaska na prirodni plin. Ovog ljeta obavljeno je vještacenje unutarnje plinske instalacije jedne višestambene zgrade u Puli koje je - a to nije prvi takav slucaj vještacenja - potvrdilo da novi propisi Plinare nisu u skladu s važecim propisima ove struke.

U ožujku sam upravitelje zgrada upozorio na neke nestrucne i neutemeljene zahtjeve koje Plinara postavlja po pitanju plinskih instalacija i od ljeta neki od upravitelja zgrada više ne pristaju na zahtjeve Plinare te odgovaraju da ce zaštitu svojih klijenata (vlasnika stanova), koji su im povjerili svoje zgrade na upravljanje, ako bude bilo potrebno, ostvariti sudskim putem, kaže Tomišic.

Tomišic konkretno navodi da Plinara nije htjela prihvatiti instalacije tzv. šavnih cijevi. Medutim, vještacenjem je utvrdeno da su te cijevi itekako dobre te da se njima može opskrbljivati potrošace prirodnim plinom. Takav zakljucak vještacenja, nastavlja Tomišic, dodatno potvrduje navode da je Plinara nedovoljno strucno i neutemeljeno nametnula svoje pravilnike koji nisu u skladu s ostalim u svijetu i u drugim krajevima Hrvatske važecim pravilnicima ove struke.

Zbog takvog nestrucnog stava Plinare mnogi su naši sugradani neopravdano natjerani na nepotrebne troškove kako bi mogli koristiti prirodni plin, smatra Tomišic.

- Napominjem da je ovdje rijec o višemilijunskim iznosima nepotrebnih troškova gradana. Pod pretpostavkom da je samo tisucu potrošaca "natjerano" na trošak od tisucu kuna, to vec daje milijun kuna, a kroz protekle je godine sigurno više tisuca potrošaca natjerano na to i na još vece troškove pa ukupni naplaceni nepotrebni trošak svih gradana vjerojatno dostiže desetak milijuna kuna, rekao je bivši direktor Plinare.

Tomišic smatra da je Plinara strucni promašaj iskazala vec zbog nepotrebnog kopanja citavih dužina ulica i nepotrebne izgradnje cijele nove plinske mreže u Puli. Smatra da postojeca celicna mreža plinovoda nije u cijelosti dotrajala te da se sigurno znacajan dio može i dalje koristiti i za prirodni plin. Usto, danas postoje tehnologije, nastavlja Tomišic, koje kroz postojeci plinovod provlace nove cijevi cime se izbjegavaju kopanja ulica, nova asfaltiranja i utjecaj na promet.

Plinara nema namjeru retroaktivno mijenjati propise


Upitan da komentira navode bivšeg direktora, koji vec drugi put upozorava na nepravilnosti u projektu plinofikacije, Dean Kocijancic, direktor Plinare, odgovorio je da se propisi koji zabranjuju šavne cijevi ne mogu mijenjati retroaktivno.

Usput istice da je upravo Plinara pokrenula proces pronalaženja rješenja za mnoge višestambene zgrade u Puli koje imaju ugradene šavne cijevi kako bi se pronašao nacin njihovog spajanja na prirodni plin uz manje troškove. Kocijancic naglašava i da ukoliko dimovodi ne zadovoljavaju propise, Plinara nema namjeru zbog sigurnosti samih stanara dozvoliti korištenje prirodnog plina.

Optužbe o višemilijunskim troškovima uslijed bespotrebnih troškova raskopavanja ulica, što se prema Tomišicevim navodima moglo sprijeciti novim tehnologijama ubacivanja novih cijevi u postojece, Kocijancic apriori odbacuje.

- I Rijeka je pokušala s umetanjem novih cijevi u postojece, ali je brzo odustala. Takva se tehnologija može primjenjivati samo na podrucjima gdje nema puno prikljucaka i raskrižja, a to u Puli nije slucaj.


Podijeli: Facebook Twiter