Tomicic: U okoliš OŠ Veli Vrh otišli milijuni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni tri mjeseca otkako je na sjednici pulskoga vijeca postavljeno pitanje glede uredenja okoliša OŠ Veli Vrh te je zatražena dokumentacija o sklopljenom poslu izmedu Starbaga kao izvodaca radova i Agrofarmacije kao izabranog podizvodaca, odgovora nema, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Lovorka Tomicic.

Buduci da dostava dokumentacije ovisi o "dobroj volji" izvodaca, javnosti bi, kaže, moglo ostati sasvim nepoznato kako se ugovaraju poslovi koji se placaju iz proracuna.

- Postavlja se pitanje gdje je tu transparentnost, s obzirom da se radi o poslu vrijednom cak 3,7 milijuna kuna, rekla je Tomicic i napomenula da je to neslužbeni podatak jer izvodac radova Gradu još nije dostavio okoncanu situaciju izvedenih radova iako je to bio dužan uciniti 30 dana od primopredaje koja se dogodila 21. rujna prošle godine.

Dokumentacija o poslovima uredenja okoliša škole, podsjetila je Tomicic, zatražena je jer je javno objavljeno da tvrtka kojoj je povjeren posao ima milijunska dugovanja, a place nisu isplacene radnicima.- Ako znamo da se u postupcima izbora izvodaca treba priložiti odredena dokumentacija, medu ostalim i dokaz o solventnosti i potvrda porezne uprave, postavlja se pitanje kako onda tvrtka koja je u dugovima uopce može dobiti milijunski posao, tim više jer se placa novcem iz proracuna, zapitala se Tomicic.

Govoreci o zasad neodgovorenom vijecnickom pitanju, rekla je da joj je iz Grada odgovoreno da nemaju ništa s tim jer odabir podizvodaca ovisi iskljucivo o izvodacu. Nakon inzistiranja, Grad je krajem veljace zatražio dokumentaciju od Starbaga oko poslova uredenja okoliša, no do danas ta dokumentacija nije zaprimljena. Ono što je zasad vidljivo iz dokumentacije, odnosno iz zapisnika o primopredaji, nastavila je Tomicic, jest to da je u zapisniku navedeno ukupno 48 nedostataka medu kojima i oni oko uredenja okoliša, primjerice da okoliš treba zasijati travom te razmjestiti pojedina i poravnati sva zasadena stabla.

Tomicic se osvrnula i na ponašanje predsjednika Gradskog vijeca Denisa Martincica na sjednicama, odnosno na kršenje poslovnika te uskracivanje prava na repliku oporbenim vijecnicima na posljednjoj sjednici cime svjesno i namjerno prijeci oporbene vijecnike da raspravljaju o toj temi, a javnosti mogucnost pracenja rasprave bez cenzure. Zakljucila je da u radu Gradskog vijeca ima sve više politickog nasilja.

Jakovcic si zabio autogol

Izjavom na svecanoj sjednici Istarske županije da nova bolnica u Puli nije izgradena zbog politickih motiva, župan Ivan Jakovcic si je zabio autogol, osvrnuo se tajnik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš. Zaboravio je Jakovcic, kazao je Kajfež, da je upravo on i njegov IDS vec 20 godina na vlasti te da niša nije poduzeo po tom pitanju bez obzira na to što je cak od 2000. do 2004. godine bio u vladajucoj koaliciji. Takoder, bio je Jakovcic blizak i s bivšim premijerom, no ocito ga zdravstvo zadnjih 20 godina nije zanimalo, rekao je Kajfež.
- Najkonkretniji županov potez bio bi da zaista povuce radikalne poteze - podnese ostavku jer to što Pula i Istra nemaju kvalitetnu bolnicu je prvenstveno njegova politicka odgovornost, zakljucio je Kajfež.


Podijeli: Facebook Twiter