Tomicic protiv Rocea u utrci za šefa HDZ-a Istre?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako "dišu" u istarskom HDZ-u nakon što su gradani tu stranku na parlamentarnim izborima poslali u opoziciju? Smatraju li predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor najodgovornijom za izborni poraz? Trebaju li na celo stranke doci neki novi ljudi? Javnosti je poznato pet kandidata na mjesto predsjednika - Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko, Darko Milinovic, Ivan Domagoj Miloševic, te Drago Prgomet . Tko od njih ima podršku istarskih HDZ-ovaca?

Osim ovih "nacionalnih" pitanja, promjena bi moglo biti i na nižim razinama buduci da se u sklopu unutarstranackih izbora biraju i vodstva županijskih organizacija. U Istri je tu znalo biti zanimljivih situacija. I to ne samo tijekom tih izbora nego i izmedu njih, kada su davane ostavke celnih ljudi stranke u Istri. Podsjetimo da je Marina Goloba nakon ostavke 1997. zamijenio mladi supetarski kadar Mario Bratulic. No, i Bratulic je godinu kasnije dao ostavku, a naslijedio ga je Nevio Šetic.

Od aklamacije do demokratizacije

Na unutarstranackim izborima Šetic nije uspio ostati na celnom mjestu - presudio je jedan glas više koji je dobio Mario Glavaš - dok 2004. Marino Roce nadmocno pobjeduje. Ali, u travnju 2007. uoci parlamentarnih izbora "zajednickim dogovorom" Roce je tražio da ga se razvlasti dok mjesto predsjednika preuzima Lino Cervar koji u travnju 2008. aklamacijom biva potvrden za celnika stranke na Poluotoku. No, evo nazad Rocea na staro mjesto nakon Cervarove ostavke krajem 2009. Imaju li naši sugovornici ambicija kandidirati se za celno mjesto stranke u Istri?

Lovorka Tomicic, predsjednica HDZ-a Pule, smatra pozitivnim to što ima više kandidata za celno mjesto u HDZ-u.

- Nužna je i neophodna što veca demokratizacija stranke. To je i garancija da ce HDZ nakon unutarstranackih izbora biti još jaci, veli ona. Za rezultate na parlamentarnim izborima kaže da nisu toliko loši i katastrofalni jer stranka ima respektabilan broj saborskih zastupnika. Iz detaljne analize sacinjene za 8. izbornu jedinicu, veli, postoci za stranku su podjednaki, po opcinama i gradovima, u usporedbi s onima od prije cetiri godine. HDZ je nazvala jakom strankom s puno clanova koja je nakon parlamentarnih izbora još jedinstvenija. O osobnim preferencijama nije htjela govoriti sada i napamet jer, kaže, izbori u stranci nisu još raspisani, možda ce biti još kandidata za predsjednika HDZ-a. Osim toga, zanimaju je i njihovi programi.

- Nije toliko bitno ime osobe koliko program koji ce biti dobar za stranku. Potrebno je vece jedinstvo, jaca infrastruktura i osnaživanje iznutra, smatra Tomicic. O tome namjerava li se osobno kandidirati za neku celnu funkciju u istarskom HDZ-u kaže da još nije razmišljala, ali da ništa nije iskljuceno.

Predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce za izborne rezultate veli da su dijelom ocekivani, ali i da su na njih utjecali mediji koji nisu bili profesionalni. Tvrdi i da bi uz konsolidaciju desne opcije i profesionalnu javnost i medije desna opcija pobijedila na parlamentarnim izborima i da je to pouka za buducnost.

- HDZ se treba baviti opozicijskim pitanjima i novom vlašcu koja nije startala onako kako se ocekivalo. Nespremni su za vlast i za vrlo tešku situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, tvrdi Roce. Sada o unutarstranackim izborima ništa nije htio govoriti, a sredinom veljace ce odluciti o tome hoce li se kandidirati za celno mjesto stranke u Istri.

Gabric: Kosor nije komunicirala s terenom

"Rezultati HDZ-a na parlamentarnim izborima su taman po mjeri. Nismo poraženi, imamo ozbiljan broj saborskih zastupnika, cvrsta smo stranka i cvrsta opozicija." Tako Stjepan Gabric, celnik HDZ-a Pazina i dopredsjednik na razini Istre, ocjenjuje izborni rezultat. Smatra da su oni pouka HDZ-u da se treba mijenjati i demokratizirati. Veli da je predsjednica Kosor imala teško breme Sanaderovog nasljeda i da je posao lavovski odradila u stranci, a još više kao predsjednica Vlade. Pozdravlja to što ima više kandidata za predsjednika HDZ-a, ali koga ce podržati, odlucit ce naknadno.

Gabric, koji je bio na gotovo svim stranacki saborima, kaže da za sada malu prednost ima Kosor jer poznaje i nju i njen nacin rada. Ipak, predsjednici i glavnom tajniku zamjera što se nije dovoljno radilo na komunikaciji s terenom.

- Ta komunikacija treba biti cešca i dublja. HDZ u Istri se uvijek osjeca na margini kako u komunikaciji, tako i u kadrovima. Vodstvo stranke treba više uložiti u HDZ Istre, tvrdi Gabric. Zalagat ce se i da ima više kandidata za celna mjesta u gradskom i županijskom HDZ-u. Iako ne iskljucuje svoju kandidaturu u HDZ-u Pazina i na županijskoj razini, kaže da to ovisi o njegovim najbližim suradnicima. (Piše Selvina BENIC)

Glavaš: Stvari saznajem samo putem medija

Nekadašnji šef stranke u Istri Mario Glavaš kaže da sve ono što zna o dogadanjima u stranci saznaje samo putem medija. Na temelju toga demokratizaciju stranke i više kandidata za mjesto predsjednika ocjenjuje dobrima. Priznaje da nije aktivan u stranci i da nema osobnih želja da se kandidira na unutarstranackim izborima. "Ako netko bude tražio od mene da to ucinim, jer smatra da mogu biti koristan, onda možda", veli Glavaš te istice da u stranci ima puno mladih.


Podijeli: Facebook Twiter