Tomaz, Sinković i Degrassi momjanski muškatiri


Titulu Muškatira od Momjana za 2016. godinu dobio je motovunski vinar Klaudio Tomaz čiji je bijeli muškat iz prošlogodišnje berbe dobio najviše glasova posjetitelja nakon degustacije u Kući muškata, u okviru obilježavanja Martinje u Momjanu.

Samo jedan glas manje dobio je momjanski muškat od prosušenih bobica iz 2009. godine Libera Sinkovića iz Sv. Maura kod Momjana, dok su na treće mjesto posjetitelji degustiranjem svrstali muškat iz 2015. godine Morena Degrassija iz Bašanije. Najboljim muškatirima priznanja je uručio bujski gradonačelnik Edi Andreašić.

Pet najboljih

Posjetiteljima je ponuđeno 35 uzorka mladog i starog muškata, najviše s područja Bujštine i cijele Istre, te iz Slovenije i Italije, a jedan uzorak stigao je čak iz Makedonije. Nakon dvodnevne degustacije muškata u zamaskiranim i brojevima označenim bocama, posjetitelji su birali pet najboljih. Uz muškat, vinoljupci su mogli degustirati i druga vina proizvođača s područja Momjana i okoline.

Inače, program momjanskog Martinja bio je pun zabavnih, glazbenih, sportskih i drugih sadržaja. Još u petak slavljenje momjanskog zaštitnika svetog Martina počelo je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, nakon čega je obavljen prigodan obred krštenja mladog vina.

Harmonikaši od 83

Održan je i prigodni kulturno-umjetnički program, a otvorena je i izložba o povijesti zračne pošte u Srednjoj Europi. Momjanom su kružili i zajedno slavili motoristi i biciklisti, a u nedjelju navečer održan je i susret harmonikaša na kojemu je nastupilo najviše mladih harmonikaša iz Novigrada, Buzeta, Barbana, Ljubljane, Trsta i drugih mjesta. Najstariji harmonikaš bio je 83-godišnji Silvano Sinković iz Trsta, porijeklom iz okolice Marušića, čest gost takvih priredbi i mjesnih slavlja. Izveli su mladi harmonikaši niz rado slušanih melodija i plesova, ali i novijih skladbi prilagođenih harmonici. Momjanski gosti bili su i članovi Limene glazbe ZT Buje koji su zabavljali posjetitelje Martinja, a za mlade i sve druge svaku večer svirao je neki od rock sastava.

Gosti su posjećivali i neku od kantina koje su otvorile svoja vrata za Martinje, nudeći mlado i staro vino, kao i gastro specijalitete. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter