Tomaž Pandur pred sudom zbog troškova predstave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Početak procesa protiv istaknutog slovenskog redatelja Tomaža Pandura pred okružnim sudom u Mariboru u srijedu je odgođen kako bi se umjetniku, lokalnoj zajednici i slovenskom ministarstvu kulture koji od njega zahtijevaju povrat 72.000 eura dala prilika da se međusobno nagode.

Od Pandura se traži povrat preplaćenih sredstava za njegovo sudjelovanje u projektu "Maribor - europski grad kulture 2012", kad je njegovoj produkcijskoj kući "Pandur Theaters" bilo doznačeno 167.500 eura.

Tužitelji tvrde da bi Pandur sredstva morao vratiti jer je financijska revizija pokazala da je lažno prikazao troškove svoje predstave "Rat i mir", koju je radio u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, što je režiser do sada odbijao.

Sašo Drobnak, likvidacijski upravitelj "Zavoda Maribor 2012", ustanove koja je vodila program "Maribor - europski grad kulture", potvrdio je u srijedu da postoji mogućnost nagodbe s redateljem, zbog čega je suđenje odgođeno. Ako se na sudu s redateljem postigne nagodba, moralo bi je potvrditi i slovensko ministarstvo kulture kao glavni financijer programa koji su tijekom 2012. godine bili izvedeni u Mariboru.

Pandur je s ministarstvom već postigao kompromis oko međusobnih razilaženja za troškove postavljanja opere "Crne Maske" s ansamblom ljubljanske opere i baleta, gdje je razlika u procjeni troškova dviju strana iznosila 34.000 eura.

Pandurovim "Ratom i mirom" bila je otvorena premijerna sezona HNK-a u Zagrebu u listopadu 2011. godine, a slovenskom je redatelju to bila prva suradnja s tom hrvatskom kazališnom kućom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter