Tomaz malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska Avangard
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Tomaz
Lokacija: Motovun, središnja Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: filet od orade s mediteranskim biljem
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 55,00 kuna (Žuto stablo d.o.o.)

Izuzetno mi je drago kada mogu dvije godine zaredom napisati kvalitetnu recenziju za neko vino imajuci u vidu da su godine bile dijametralne, 2010. jako kišna, a 2011. jako sušna. To znaci da je vinar bio dobar, precizan i pedantan u vinogradu, ali i u podrumu te da ima brajde na dobrom terroiru.

Podrucje od Kaldira do Motovuna usporedio bih s legendarnim toskanskim Bolgherijem, koji je takoder poznat po vocu, kao i ovaj dio Istre, ali u zadnjih 40 godina iz tog dijela Toscane dolaze fantasticna vina predvodena legendarnom Sassicaiom.

Kad uzmete u obzir liniju koju cine Grimalda, Kaldir i Brkac, prihvatit cete moje mišljenje sasvim ozbiljno jer iz te linije u zadnjih nekoliko godina dolaze vina koja spadaju u sam vrh istarske vinske scene.

Kada je Klaudio Tomaz lani za svoju malvaziju iz berbe 2010. dobio zlatnu medalju, ali i nagradu publike za najbolju malvaziju, mnoge sveznalice su pomislile da je imao srece.

No, s ovogodišnjom titulom najbolje svježe malvazije, mladi motovunski vinar mnogima je zacepio usta i pokazao da se na njega može i mora ozbiljno racunati. Vrlo bitno je spomenuti i drugi adut podruma Tomaz -jako dobar teran Barbarosa.

Tomaz sada obraduje 11 hektara vinograda, od cega je pola staro oko 40 godina, a pola je mlada sadnja stara pet do sedam godina. Loza raste na mikrolokaciji Brkac, na ilovasto-laporastom tlu, ima izvrstan omjer temperature dana i noci.

Vinograd se nalazi na idealnoj poziciji jug - zapad, tako da je osuncanost izvrsna, no blizina rijeke Mirne osigurava prijeko potreban lahor svježine.

Berba je bila u zadnjoj sedmici kolovoza nakon 25-dnevne fermentacije, a vino je odležalo 45 dana na finom talogu. Ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro, djelomicno gusto.

Intenzivnost mirisa je izražena, kakvoca mu je fina, možda se mirisom malo teže otvara. Prvo osjetim notu akacije tipicne za malvaziju, potom mi nailazi nota kruške i kore narance. Kad je vino prodisalo, dolazi nota bazge, trave pred košnju i kadulje uz more.

Mogu zakljuciti da je kompleksnost mirisa djelomicno bogata do bogata. Vino je suho, djelomicno toplo prema toplome te djelomicno mekano. S druge strane, djelomicno je svježe, a na okusu slankasto te vrlo ukusno i punoga tijela.

Uravnoteženo je, izražene intenzivnosti u ustima te trajno s gorkastim završetkom tipicnim za mlade malvazije. Vino je spremno za konzumaciju te je harmonicno i traži fini riblji filet s aromaticnim biljem.


Podijeli: Facebook Twiter