Tomašić: Ovo je bio pravi način promocije Hrvatske

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić, pozvala je u Dubrovnik i na Korčulu kolege konzervativne europarlamentarce, dala im na pladnju tematska predavanja, koncert Ane Rucner i problematiku Pelješkog mosta, a onda je umjesto kakve pohvale domaće javnosti dobila ponajprije priliku da pobliže upozna kako to britanski mediji čereče svoje političare.

A iščerečili ih jesu, ponajprije Daily Mail koji je svojih 14 konzervativnih europarlamentarca, što bivših što budućih, optužio za potrošnju stotina tisuća kuna usred Hrvatske, odnosno za licemjerstvo s obzirom da stalno kritiziraju trošenje novca poreznih obveznika, a onda ga sami nemilice troše. Izračunali su im sve, došli do 285.000 kuna potrošenih na letove, noćenja u hotelu s pet zvjezdica i hrvatske delicije. Ruža Tomašić tako se i opet našla u tekstovima naslovljenim sa "skandalozno".

– Kriva sam. Da je bilo tko drugi organizirao posjet preko 55 eurozastupnika, mediji bi se raspisali kako je to pravi način na koji se promovira Hrvatska. Ali, što god napravi Ruža Tomašić, to ne valja. To je isto kao i kad sam obukla hrvatski dres u Bruxellesu, pa se pisalo da je cirkus. Meni je savjest čista i više sam nego zadovoljna s tim koliko je Hrvatska bila promovirana u ta četri dana, poručuje Tomašić.  

Nema tu, kaže, ništa skandalozno. Objašnjava kako sve grupacije u EU parlamentu imaju svoje studijske dane. Veli kako se unutar njene grupacije razmatralo jedno pet potencijalnih destinacija i tema studijskog putovanja. U igri su bili i Pariz, Varšava, ali je ona izlobirala Hrvatsku, da se vidi kako to izgleda i kakva je situacija u novoj članici. Situacija im je najprije predstavljena s četiri predavanja u Dubrovniku, no najvažnije je Ruži Tomašić bilo da dovede goste na Korčulu.

Novi posjet kolega, Tomašić najavljuje za jesen kada ih kani dovesti na poplavljena područja da vide kako pomoći. Podsjeća i na drugu svoju akciju. Kaže kako je veleposlanstvima zemalja članica EU poslala prijedlog da "usvoje" jednu kuću u poplavljenom području, pa brinu o obnovi. Čeka se povratna infrmacija.

– Da vide odakle sam i kako mi je putovati. Objasnila sam im potrebu gradnje Pelješkog mosta, pokazala im koliko bi nas to spasilo muke od čekanja na granici preko ljeta – kazuje. Uz radno im je dala i umjetničko.

– Zamjerili su mi neki mediji koncert Ane Rucner. Mogla sam uzeti i klapu, ali htjela sam nju, jer dok ona svira, iznad glave joj se vrti spot što ga je snimila za Hrvatsku turističku zajednicu u kojem se vidi Hrvatska od Istre do Dubrovnika i Slavonije – kaže Tomašić.  

Kaže i kako su neki od gostiju odmah produžili boravak, drugi najavili da će doći, a neke je Moreška toliko fascinirala da traže načina kako da je dovedu u Bruxelles. Što se trošenja novca tiče, Tomašić kaže kako je to novac kojeg se dobije od EU parlamenta i nema problema ako ga se troši po zadanim propisima.

– Da ga nismo potrošili tu, potrošili bi ga u Varšavi, ili Parizu. Meni je draže da se jelo i pilo u Dubrovniku. Troše tako novac i druge grupacije, pa se o tome ne piše. No, što je drugima dopušteno, nama očito nije – smatra Tomašić.

Elem, bili parlamentarci, jeli i pili, slušali Anu Rucner, pa popili medijsku jezikovu juhu. Ruža Tomašić najavljuje da će ih skoro dovesti opet. (Siniša Pavić)


Podijeli: Facebook Twiter