Tomašević fotograf godine u izboru The Guardiana

Jedna od ratnih fotografija Gorana Tomaševića iz Sirije
Jedna od ratnih fotografija Gorana Tomaševića iz Sirije

Teško je baviti se ovim poslom. Ako me ubiju, ubili su me, rekao je nagrađeni fotograf, dodajući da nema vremena strahovati za vlastiti život Uredništvo britanskog lista The Guardian izabralo je fotografa Reutersa Gorana Tomaševića za najboljeg novinskog fotografa u 2013. godini.

Priznanje je zaslužio za prošlogodišnji rad tijekom izvještavanja o sukobima u Siriji te o rujanskom napadu na šoping centar Westgate u Nairobiju.

Tomašević je rođen u Beogradu 1969.; za Reuters je počeo raditi 1996. u vrijeme demonstracija protiv Slobodana Miloševića, a izvještavao je s Kosova, za vrijeme rata iz Bagdada, iz Jeruzalema tijekom sukoba Izraelaca i Palestinaca, Afganistana, Egipta, Libije.

Reuters ga je proglasio fotografom godine 2003. i 2005. godine, a trenutno je u Nairobiju glavni fotograf ove agencije za istočnu Afriku. U povodu masakra u šoping centru u Nairobiju, u kojem je ubijeno 61 osoba uključujući i djecu, Tomašević je u intervjuu za BuzzFeed rekao da je napad za njega bio šokantno iskustvo.

- U Siriji se ljudi bore za ono u što vjeruju, ali ono što se dogodilo u tržnom centru Westgate ličilo je na klaonicu; kazao je Tomašević. Njegova kćerka je tog dana namjeravala otići u Westgate, ali se predomislila u posljednjem trenutku.

- Teško je baviti se ovim poslom. Radite ono što morate da biste ispričali priču. Ne razmišljate o tome. Tek kad završite, počinjete misliti o tome. Ako me ubiju, ubili su me, kaže nagrađeni fotograf, dodajući da nema vremena strahovati za vlastiti život. Tijekom prošle godine slao je i potresne slike iz Sirije, gdje treću godinu bijesni građanski rat. U Alepu i Damasku bio je s pripadnicima Slobodne sirijske armije.

"Sirija je, izjavio je za B92, tužna zemlja zahvaćena građanskim ratom. Jako mi je žao tih ljudi. Pucaju jedni na druge, ruše se domovi, djeca umiru. Ne vjerujem da će to brzo stati". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter