Tomaić: Slovenija je varala u arbitraži

Tatjana Tomaić (M. ANGELINI)
Tatjana Tomaić (M. ANGELINI)

Međunarodno pravo je na hrvatskoj strani i trebamo tražiti povratak granice na rijeku Dragonju, zaključak je tribine Tatjane Tomaić pod nazivom "Pirangate - arbitražni skandal u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije", održane večeras u Područnom centru Instituta "Ivo Pilar" u Puli, u Domu hrvatskih branitelja.

Pitanje razgraničenja u Savudrijskoj vali, smatra Tomaić, velik je ispit za hrvatsku vanjsku politiku, koja dosad nije bila na najvišoj razini. Istaknula je da je odluka Sabora o prestanku važenja Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom nakon izbijanja afere bila ispravna te je važno da je donesena jednoglasno.

- Slovenija je, nježno rečeno, lobirala kod sudaca da donesu presudu u njenu korist. Doduše, lobiranje je legalno, ovo je bila prijevara. Time su prekršili odredbe Sporazuma o arbitraži i onemogućili rad suda, koji je kompromitiran. Slovenija je narušila povjerenje suda i izazvala sukob dviju članica NATO-a te se time jako osramotila, rekla je Tomaić.

- Imali smo neke recentne loše poteze u vanjskoj politici, poput zatvaranja granice sa Srbijom. Taj su potez u Europi loše primili, što je Slovenija iskoristila za jačanje svoje pozicije, upozorila je. Nazvala je to porazom hrvatske vanjske politike, koji sada valja popraviti. Tomaić smatra da Hrvatska sada treba inzistirati na granici po sredini Savudrijske vale, sve dok se ne steknu uvjeti za neki novi dogovor.

U uvodu je govorila o povijesti graničnog spora na tom području te jednim od ključnih trenutaka navela razdoblje između 1948. i 1954., kada su obavljani radovi na rijeci Dragonji, nakon kojih je Slovenija i pomaknula granicu na kanal svetog Odorika, prisvojivši time hrvatski teritorij. Kasnije su njihove pretenzije postale još veće, pa su nakon osamostaljenja dviju država tražili pomicanje granice na moru te dodatni dio kopna.

Ona u tome ne vidi utemeljenja ni u kakvim dokumentima koje je proučavala. Kaže da je oduvijek poznato da je granica bila na rijeci Dragonji, čega su bili svjesni i izvođači radova koji su tih godina produbljivali kanal sv. Odorika, ne bi li spriječili plavljenje područja oko Dragonje.

Tomaić je istaknula da je razgraničenje sa Slovenijom u Savudrijskoj vali jako bitno pitanje, jer će se ono aplicirati i na druga otvorena granična pitanja koja Hrvatska ima sa susjedima.

Na pitanje iz publike koliko se lokalna politika uključila u rješavanje graničnog pitanja, Tomaić je odgovorila da je IDS, odnosno Istarska županija podržala, za nju, sramotan sporazum Račan - Drnovšek. "Nisu dali neki doprinos, dapače, poticali su da se granice ruše, da se Istra ne dijeli, što je na koncu imalo negativne efekte za Hrvatsku", rekla je. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter