Tom Jones nastupio u zagrebackoj Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bio Zagreb. Bio ponedjeljak. I bio Tom Jones. Prvi put u Hrvatskoj. I je li mu Zagreb pao pod noge? Nije. Teško je dokuciti zašto je odaziv na veliki koncert Velškog Tigra bio toliko slab, no da koncert nije bio sjedeceg tipa, cijela bi scena izgledala još sumornije.

Nije Arena bila prazna, nipošto, ali da organizator nije uspio ni izdaleka prodati 8.000 karata koliko je navodno pušteno u prodaju, doista je cudno uzme li se u obzir da Jones ovdje još nije bio te da i unatoc respektabilnim godinama još uvijek sasvim solidno zvuci. Što se može provjeriti na raznim internetskim servisima.

Graciozni starcic

Zanimljivo, ali dok je na stageu, dalo bi se pogoditi da mu je oko 70 godina tek kad govori, ne i kad pjeva. Stari kozer zna kako s publikom, pa cesto prije nego što ce poceti s pjesmom daje mali, duhoviti, cesto i autoironicni uvod u neku triviju vezanu uz nju.

I tada zvuci kao starcic, dobrodržeci i graciozni, koji se znade šaliti na svoj racun, ali ipak starcic. No cim otvori usta za pjevanje, transformacija, kao talijanski sportski auti što propjevaju tek na visokim okretajima.

A u nešto više od sat i pol koncerta bilo je izbora za ljubitelje bilo koje Jonesove faze, od najranije iz dalekih 60-ih godina i prvih singlova, preko zrele faze obilježene mnogim broj jedan hitovima pa sve do zadnjeg albuma "Praise and Blame", koji služi kao šlagvort za turneju u sklopu koje je Jones došao i do Hrvatske.

Vec je uvodna "Give a Little Love" dala naslutiti da Jones još uvijek nema problema sa svojim glavnim oružjem. Pritom mislimo na glas, naravno.

A da se ne smetne s uma da ce to biti jedan best of koncert, Jones se pobrinuo vec sljedecom pjesmom - megahitom "She"s a Lady". Uslijedilo je malo filmske muzike, pa još malo ranih pjesama da bi "Sex Bomb" prvi put malo jace razdrmala publiku koja se na tribinima sramežljivo pocela ustajati.

Svi znaju "Delilah"

Sve je kulminiralo na "Delilah", koju su, cinilo se, svi pjevali. "Mama Told Me Not To Come", "Leave Your Hat On", "If I Only Knew" i "It"s Not Unusual" za kraj glavnog dijela koncerta samo su potvrdili da se stari macak nece igrati sa strpljenjem publike te joj iznevjeriti ocekivanja.

Seksepil i vokal, to je ono što Jonesa prati od pocetka karijere, ovjekovjeceno dvama nadimcima - Velški Tigar i Glas. Pa iako je o prvome bilo teško suditi s najudaljenije tocke u Areni od stagea, cinjenica jest da je Tigar skinuo sako tek na "Leave Your Hat On" i ostao potpuno pokrivenih prsa.

Netko ce ispravno primijetiti da seksepil ne dolazi iz rutavog dekoltea, ali da je u sedamdeset i kojoj godini života Jones ipak manje Tigar, a više Glas, jasno je kao i to da je publiku jednako osvojio pjevanjem kao i simpaticnošcu.


Podijeli: Facebook Twiter