Tolušić:Desetak labudova uginulo, ptičja gripa nije opasna za ljude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je u četvrtak da ptičja gripa u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od koje je uginulo desetak labudova, nije opasna za ljude. 

U općini Cerna u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađeno je desetak uginulih labudova. Kod njih je utvrđena ptičja gripa, vrste koja do sad uopće nije uzrokovala bolest kod ljudi i nije opasna za ljude, rekao je Tolušić novinarima uoči sjednice Vlade. 

Uspostavljen je 24-satni nadzor na teren, a ako gripa slučajno prijeđe na perad na ostalim farmama, koje su pod nadzorom, perad će biti usmrćena, istaknuo je dodavši kako su alarmirali ostale članice EU i hrvatsku javnost. 

"Apsolutno je sve pod kontrolom, imamo krizne planove koje ćemo pokrenuti ako bude potrebno", poručio je Tolušić. 

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u srijedu da je kod divljih labudova u Cerni utvrđena pojava ptičje gripe visoko patogenog podtipa H5N8, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi. 

Ministarstvo je pozvalo sve "posjednike životinja" da sumnje u bolest prijave veterinaru, naglašavajući da je to zakonska obveza. "Sukladno važećem zakonodavstvu, obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru", navodi se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter