Toljev "Citius, altius, fortius" u galeriji Poola

Voditelj galerije Robert Pauletta i Slaven Tolj prigodom otvaranja
Voditelj galerije Robert Pauletta i Slaven Tolj prigodom otvaranja

Samostalna izložba Slavena Tolja "Citius, altius, fortius" (olimpijski moto: brže, više, snažnije) otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Poola. Voditelj galerije Robert Pauletta predstavio je autora istaknuvši ponajviše njegove prijašnje performanse, svojevrsne reakcije na društvena zbivanja u kojima je autor često ugrozio i vlastito zdravlje. Izložba je komentar na društvenu zbilju, a u njenom fokusu je Zakon o golfu i polemika oko golf igrališta na Srđu.

Sam autor je objasnio da je pulska izložba zapravo prikaz veće izložbe koja je postavljena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Tamo je Tolj intervenirao na stalnom postavu, a pulska je izložba dobrim dijelom fotodokumentacija te intervencije.

Naime, Tolj je spojio priču o predmetima koji se čuvaju u MUO-u i golf zaključivši da su svi eksponati muzeja nekoć pripadali najbogatijoj klasi pa je na njih postavio golf loptice.

Uz fotografije figura koje su postale držači loptica nalaze se citati poznatih hrvatskih političara – od Ive Sanadera preko Nadana Vidošvića sve do gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića. Te su kratke crtice – kada je riječ o poštenju, kriminalu i korupciji – suštinski oprečne djelima tih političara, a kada je riječ o golfu, dobivaju gotovo metafizičke konotacije pa ispada da bez golfa Hrvatska jednostavno više ne može postojati.

Brojna publika je na izložbi mogla pogledati i videouradak naziva "Game of Thrones". Budući da se ta popularna HBO-va fantasy serija snima i u Dubrovniku, Tolj je u njoj uspio statirati. Zahvaljujući tome dobio je prava na isječak od nekoliko sekundi u kojem se on i pojavljuje koji se u radu ponavlja u krug.

Izložba "Citius, altius, fortius" u galeriji Poola izvrstan je primjer umjetnikove prakse, njegove jednostavnosti, izravnosti i društvenog angažmana. Toljevi radovi kao i performansi uglavnom rade po principu "kratko i jasno", a poruke koje prenose nisu zbog toga manje moćne – čak suprotno, izravnost i jednostavnost čine ih snažnijima. Izložbu Slavena Tolja u galeriji Poola moguće je razgledati do 4. travnja. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter