"Toksične" reforme u južnoj Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnik Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Ryder u razgovoru za list The Times upozorio je da vlade u južnoj Europi provode "toksične" reforme koje vode daljnjem smanjivanju gospodarstva.

 "Pouka u Španjolskoj i drugdje je da kada počnete s tim projektom u okolnostima vrlo teškog gospodarskog pada uz uvjet štednje, nije vjerojatno da ćete uskoro na obzoru vidjeti koristi do toga. Morate vidjeti kako te politike međusobno djeluju. Kemikalije mogu ponekad međusobno djelovati na vrlo toksične načine s prilično štetnim posljedicama", rekao je.  "Izvanredno je da je mirno kao što je do sada" u Španjolskoj, rekao je Ryder za list.

U Grčkoj reforme koje zahtijevaju međunarodni zajmodavci, Europska komisija, MMF i ECB, imaju učinak "brisanja pristojnih i učinkovitih radnih odnosa". Mjere štednje će učiniti "teškim, ako ne i nemogućim" da Grčka ostvari svoje ciljeve u smanjivanju deficita, rekao je Ryder.

Ryder je pozitivnije ocijenio perspektive Velike Britanije za koju je rekao da će vjerojatno izbjeći "spiralu prema dolje" kakva se bilježi u južnoj Europi. Britanac Ryder je 1. listopada postao 10. glavni direktor Međunarodne organizacije rada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter