Tokio će od Pekinga tražiti odštete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska vlada namjerava od Kine tražiti odštete nakon gubitaka koje su pretrpjela njezina diplomatska predstavništva koja su bila na udaru protujapanskih manifestacija u toj zemlji. 

"Namjeravamo tražiti kompenzacije za štete nanesene našim misijama", rekao je u četvrtak glavni tajnik vlade Osamu Fujimura. Precizirao je da su štete pričinjene privatnim osobama u nadležnosti kineskih zakona.

Prošlotjedna odluka japanske vlade da nacionalizira otoke o kojima se spori s Kinom izazvala je protujapanske manifestacije u nekoliko kineskih gradova.

Teritorijalni spor dviju zemalja u Istočnom kineskom moru traje tjednima. Japanska vlada je odlučila kupiti otoke, koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoyu, od privatnog japanskog vlasnika unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini. 

Dok Peking pokušava okončati protujapanske manifestacije i tajnik japanske vlade najavio je prvu pomirljivu gestu. Premijer namjerava imenovati specijalnog izaslanika u sklopu napora japanske vlade da mirno riješi to pitanje diplomatskim putem, rekao je Fujimura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter