Toffetti: Golub je bio propisno osvijetljen i stoga vidljiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u noci s ponedjeljka na utorak oko 1.40 sati na pet nautickih milja jugozapadno od Pule potonuo ribarski brod Golub, a osmorica se ribara u šest metara dugom kaicu uspjela domoci kopna, u srijedu je u Puli i Rijeci nastavljena istraga havarije za koju je, prema svemu sudeci, odgovoran 90-metarski teretni brod Joerg N koji plovi pod malteškom zastavom.

- Istraga još nije u potpunosti gotova, ali vec je sada izvjesno da je drugi casnik palube na brodu Joerg N, koji je bio na straži na zapovjednom mostu, kolegama u Rijeci dao pisanu izjavu da je ipak došlo do nekakvog udara, cime je postao osumnjicenik za izazivanje pomorske nesrece, izjavio je pulski lucki Kapetan Lucio Toffetti.

S drugim casnikom u cetvrtak ce se ponovno obaviti razgovor, a u srijedu su u Puli su ispitani vlasnik i zapovjednik potonule ribarice Golub, 67-godišnji Rade Palaškov iz Labina, te sedmorica clanova posade.

- Utvrdeno je da je brod Golub bio propisno osvijetljen i stoga vidljiv. Da bi se utvrdile materijalne cinjenice koje ce se, ukoliko dode do pokretanja kaznenog postupka, proslijediti Državnom odvjetništvu, vještacit ce se VDR uredaj s Joerga N, koji bilježi sve radnje broda. Lucka kapetanija Pula, koja sada provodi cjelokupnu istragu jer je mjesno nadležna, od Državnog odvjetništva je zatražila da naloži policiji da obavi ocevid na brodu koji je potonuo na 40 metara dubine kako bi se izuzeli dokazi koji ce se koristiti u postupku, kazao je Tofetti pojašnjavajuci, na upit novinara, i što je bila dužnost drugog casnika 90-metarskog teretnjaka.

- On je bio na straži i njegov je zadatak bio da brine o sigurnoj plovidbi, a to ocito ovdje nije bio slucaj, kazao je Toffetti. Dodao je i da je obilaskom mjesta potonuca ribarice s 400 litara dizel goriva na pet nautickih milja jugozapadno od Pule jucer utvrdeno da nema onecišcenja mora. No, mreža se i dalje nalazi na površini te predstavlja opasnost za sigurnu plovidbu pa se i dalje emitira radiooglas.

Prema rijecima pulskog luckog kapetana, trenutno postoje dva istražna povjerenstva - jedno koje se bavi analizom cinjenica i utvrdivanjem hoce li biti prekršajnog ili kaznenog postupka, dok se drugo bavi sigurnosnim pitanjima, odnosno što poduzeti da se ovakve nezgode ne dešavaju.

Inspektori lucke kapetanije Rijeka u srijedu su obavili inspekcijski pregled opreme i uredaja broda Joerg N, a u utorak su ispitali zapovjednika i drugog casnika palube.

- U ovom slucaju nije iskljucena kaznena prijava protiv odgovornih osoba s broda Joerg N jer je rijec o velikoj materijalnoj šteti. U pitanju je egzistencija cijele obitelji, ali i ribara koji su radili na potonuloj plivarici, rekao je Toffetti te dodao da su prekršajne sankcije za pocinitelje u ovakvim slucajevima novcane kazne u rasponu od 3.000 do 30.000 kuna.

Lucio Toffeti kazao je okupljenim novinarima i da ce se u cetvrtak sastati s opcinskim državnim odvjetnikom u Puli Aleksandrom Puhom, nakon cega ce otputovati u Rijeku na ponovno saslušanje drugog casnika s broda Joerg N.


Podijeli: Facebook Twiter