Todorić na blogu: Revizijski dokument već od uvoda pun nepravilnosti

Radnici Mirne postat će vlasnici tvornice (M. MIJOŠEK)
Radnici Mirne postat će vlasnici tvornice (M. MIJOŠEK)

Ivica Todrić u subotu je na blogu objavio opširnu analizu izvještaja Agrokora d.d. od 9. listopada pod nazivom "Nalazi revizije za financijsku godinu 2016." i tvrdi da je riječ o dokumentu koji je pun nepravilnosti.

"Stručni tim međunarodnih financijskih eksperata za reviziju i računovodstvo proveo je dubinsku analizu revidiranih financijskih izvještaja Agrokora za 2016. godinu koje je predstavila izvanredna uprava. Kako je riječ o dokumentu koji uvelike odstupa od predstavljenih podataka i ukazuje na brojne nepravilnosti, odlučio sam ga podijeliti s javnošću i strukom", napisao je Todorić na blogu.

Napominje kako već u uvodu izvještaj Agrokora stvara privid da Agrokor izvještava o revizorskim nalazima PriceWaterHouseCoopers d.o.o. (PwC), svog revizora te izražava zabrinutost u svezi s podjelom odgovornosti između revizora i revizijskog klijenta.

Zabrinut je i u svezi s implikacijama u pogledu opsega nalazâ PwC-a "koje mogu dovesti u zabludu", u pogledu "značajnih grešaka" u izvještaju, "nepreciznih, nepotpunih i nedosljednih izjava" u izvještaju te u pogledu "poštovanja članka 31. Zakona o računovodstvu".

"Izvještaj sadrži nekoliko grešaka koje se odnose na zaokruživanje brojaka koje profesionalni revizor ne bi napravio. Na primjer, prema stranici 14. Izvještaja, ukupna 'neobjavljena zaduženja' iznose 2,953 milijarde kuna. Ova brojka je onda zaokružena na 2,9 milijardi kuna", navodi, primjerice, u opširnoj analizi.

Tvrdi i kako engleska verzija izvještaja sadrži različite jezične greške i nedosljednosti.

Todorić na kraju bloga poziva PwC da "razmotri davanje odgovarajuće javne izjave kako bi se odvojio od takvog Izvještaja Agrokora koji razumnog čitatelja dovodi u zabludu i za kojeg se može reći da je nezakonit". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter