Todorić: Mercator će raditi s profitom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenski poslovni list "Finance" od utorka da se ne bi odlučio na ulazak u Mercator kad ne bi bio uvjeren da se od njega u sinergiji s Agrokorom može napraviti dobra kompanija koja će raditi s profitom, a odbacio je strahovanja slovenskih dobavljača da će slovenske proizvode na policama zamijeniti hrvatskima.

"Naš glavni cilj je dati Mercatoru novu viziju i napraviti vrlo dobru kompaniju koja će poslovati učinkovito i s profitom. Mislim da već u prvoj godini možemo napraviti čuda", rekao je Todorić u razgovoru koji s njime objavljuje slovenski poslovni list. Dodao je da očekuje brze sinergijske učinke od spajanja Mercatorove i Konzumove mreže na regionalnim tržištima, pri čemu će u okviru budućeg holdinga Adria Retail Mercator djelovati u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, a Konzum u Hrvatskoj i BiH, jer više neće biti dvostrukih skladišnih i prijevoznih kapaciteta te da je nova organizacija već dogovorena s upravom Mercatora.

Vlasnik hrvatskog koncerna otklonio je u razgovoru za "Finance" bojazni da će ulaskom Agrokora u Mercator slovenski dobavljači ostati bez prodajnih polica jer Agrokor ima i vlastitu proizvodnju hrane, rekavši da do toga nije došlo niti u Srbiji gdje Agrokor ima trgovački lanac Idea, a na policama najviše nudi proizvode lokalnih dobavljača. "Koncentracija trgovine u regiji vrlo je značajna upravo zato da se zaštite domaći dobavljači", rekao je Todorić, dodavši da su strahovi od Agrokora kao proizvođača hrane koji se u Sloveniji ponekad iznose pretjerani jer on nema tako širok prodajni asortiman te da zamjena već afirmiranih brendova na policama nije pametna. "Agrokor proizvodi samo sladoled, ulje i margarine, meso, mesne proizvode i vode, a nismo ludi da u Sloveniju vozimo našu Jamnicu ako znamo da se tu odlično prodaje Radenska", kazao je. 

Todorićev Agrokor i konzorcij prodavatelja 53 posto dionica Mercatora u petak su potpisali kupoprodajni ugovor prema kojemu će Agrokor za 120 eura po dionici kupiti njihove udjele, nakon čega će dati javnu ponudu za otkup svih dionica ostalim vlasnicima, a realizacija transakcije vezana je i na odluke regulatora i reprogramiranje Mercatorova duga bankama.

Mercatorovi centri u Hrvatskoj i BiH ušli bi u Konzum, a Agrokor bi se povukao iz maloprodaje u Srbiji i Crnoj Gori, gdje bi kao i u Sloveniji ostao Mercatorov brend. 

Todorić je nadalje, odgovarajući na pitanja, otklonio izraze kojima ga se predstavlja kao najvećeg tajkuna na Balkanu ili "feudalnog vladara" Hrvatske, te ocjene kako je razvoj njegovih poslova uživao političku potporu, rekavši između ostalog da ga politika nikad nije podupirala i da se rijetko susretao s najistaknutijim političarima, ali i da nikad nije zvao novinare i utjecao što da o njemu pišu. "U svom sam uredu svake subote, a često i nedjeljom i 36 godina nisam bio na odmoru. Ja sam žrtva svog posla. Ja želim napraviti nešto što će pomoći da se na ovom prostoru promiče biznis", rekao je između ostalog Todorić u razgovoru za slovenske "Finance". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter