Todorić gradi solarne elektrane u Poreču

Ilustracija (Arhiva/GI/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva/GI/M. MIJOŠEK)

Tvrtka Ivice Todorića Agrokor Energija, čija je glavna djelatnost trgovina strujom, planira izgraditi šest novih solarnih elektrana, od čega dvije u Istri - na lokacijama vinskog podruma i sirane Agrolagune u Poreču, piše T-portal.

Za pet elektrana Todorić je pred potpisivanjem ugovora s HROTE-om za otkup struje, dok je šesta, u Opuzenu, na čekanju. Ukupan trošak investicije iznosit će više od 15 milijuna kuna.

Snažan iskorak u biznis sa strujom iz obnovljivih izvora direktor Agrokor Energije Herman Seidl najavio je lani na konferenciji Energetska arena, kada je otkrio da u Todorićevom koncernu planiraju do 2017. godine uložiti čak od 100 do 115 milijuna eura u obnovljive izvore energije.

Prvi korak, piše T-portal, napravili su 2011., kad je na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot proradila solarna elektrana snage 9,8 kW. U prvoj fazi proizvedena struja koristila se za potrebe trgovine, da bi se krajem prošle godine elektrana priključila na distribucijsku mrežu te se struja prodaje HEP-u.

U kolovozu prošle godine Agrokor je na farmi Gradec, u blizini Vrbovca, otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje vrijedno 55 milijuna kuna. Kapacitet tog pogona je 1 MW električne energije koja se po poticajnim cijenama isporučuje HEP-u.

Odluka Todorićevog koncerna da se sad ozbiljnije posveti solaru sigurno je motivirana visokim cijenama otkupa. Solarni sustavi u Dalmaciji do 10 kW isplate se već nakon četiri do šest godina, dok se na kopnu uloženo vrati u razdoblju od šest do osam godina.

Za elektrane veće snage to razdoblje je za otprilike godinu i pol duže, piše portal. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter