Todoric: Brendirajmo Istru kao vinsku državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Došli smo se ovdje pokloniti ljudima koji se trude i stvaraju te pokazuju kako je ovdje borben narod koji unapreduje svoje proizvode, rekao je prilicno emotivno Ivica Todoric u kušaonici Agrolagune u Porecu prilikom današnjeg proširenja Vinistre za 119. clana, odnosno pristupanja Agrolagune u ovu istarsku udrugu vinara.

Agrolaguna je dio koncerna Agrokor i u vecinskom je vlasništvu Ivice Todorica, najbogatijeg stanovnika Hrvatske i najveceg hrvatskog proizvodaca vina cija su cetiri brenda u 2009. godini proizvela tri cetvrtine ukupne proizvodnje vina u Istri. Samo ova porecka tvrtka trenutno ima pod nasadima vinove loze oko 5,2 milijuna cetvornih metara na podrucju Poreštine.

Pristupnicu su dan prije pocetka 18. smotre Vinistra, pred brojnim novinarima, vinarima te predstavnicima lokalne vlasti i tvrtki iz sastava Agrokora, potpisali predsjednik Vinistre Ivica Matoševic i predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramaric.

- Da bi narod u Istri imao dobar BDP, trebamo izbrendirati ono što se dade izbrendirati. Rekli smo si - hajdemo brendirati Istru kao vinsku državu. Vinistra je kotac-pokretac kako doci do vlastitog brenda. Agrokor je uložio milijardu kuna diljem Hrvatske u protekle cetiri godine, ali je Vinistra najviše napravila u brendiranju vina, odnosno napretku vina u citavoj Hrvatskoj. U iduce dvije godine namjeravamo napraviti rebrending naših vina u Istri. Promijenit cemo etikete buteljama, a nakon toga krecemo u izvoz, najavio je Todoric.

Župan Ivan Jakovcic pozvao ga je da pomogne istarskim vinarima oko zajednickog nastupa na svjetskom tržištu te dodao da se sam uvjerio da u Austriji postoji velik interes za istarska vina.

Ivica Matoševic je rekao da ce, bez obzira što se udruzi pridružila jedna velika tvrtka, Vinistra i dalje njegovati štih obiteljskog pristupa, a da ce ulazak Agrolagune pomoci istarskim vinarima da što bolje prodaju svoja vina.

- Vinari udruženi u Vinistru - to je covjek iz Istre! Istarski je covjek kada stvara angažiran. To su ljudi koji samo rade i koji su zaposlili clanove svoje obitelji. Mi smo ponosni i izuzetno zadovoljni što smo dio svoga kapitala uložili ovdje i što smo dio te sredine, rekao je Todoric te je podsjetio na vrijeme kad je kupio Agrolagunu.

- Svega dvije minute nakon što smo dionice kupili na burzi nazvao me Jakovcic i rekao: "Dobro došli, na raspolaganju smo vam", zakljucio je Todoric.

Jakovcic je, pak, rekao da nije vjerovao da ce istarska malvazija ikad biti veliko svjetsko vino.

- Ona to može postati. Povlacim sve izjave koje sam dao prije 10 godina. Tada sam pogriješio, rekao je Jakovcic koji je za svoje priznanje dobio velik pljesak okupljenih vinara i predstavnika Agrokora.

Todoric je kasnije porucio okupljenima: "Hajde da malvaziju promoviramo na najviše postolje." Jakovcic je u zakljucku pozvao sudionike da kandidiraju svoje projekte za dobivanje sredstava iz EU-fondova te dodao da ce im on dati sve resurse na raspolaganje da bi dobili dodatna sredstva.

Pred završetak druženja Jakovcic je povukao Todorica i Matoševica na podij kada je rijecka klapa Nevera zasvirala hit Trija kravate "Samo andeli znaju" koju su prije 16 godina snimili tadašnji župan Luciano Delbianco, gradonacelnik Pule Igor Štokovic te vecinski vlasnik pulske TV Nove Denis Mikolic. Pjesmu su otpjevali zagrljeni vinari, predstavnici Agrokora te Todoric i Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter