Točkica se polako oporavlja od neuhranjenosti

Točkica je izuzetno plaha (M. MIJOŠEK)
Točkica je izuzetno plaha (M. MIJOŠEK)

Veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić obišla je odmah po prijemu u pulski azil A.N.D.A.R. veterinarke Andree Faggian Matić pse koji su stigli iz dubrovačkog azila, njih sedam. Psi su odmah po primitku pregledani, oprani, ošišani, tretirani protiv nametnika i, prema riječima inspektorice Tomičić, doista su dobro zbrinuti.

Pothranjena kujica

No, jedan od zbrinutih pasa smješten je u ambulanti zbog izuzetno lošeg stanja u kojem je došao u Pulu. Dokaz je to da niti životinje u azilu ne dobivaju uvijek svu potrebnu skrb, vjerojatno zbog prekobrojnosti, iako je u ovom slučaju riječ i o izuzetno plahom psu koji se očito teško znao izboriti za hranu.

Riječ je o, kako saznajemo od dr. Andree Faggian Matić, kujici, oko tri godine staroj, koja je toliko neuhranjena i puna rana stigla u Pulu i koja bi u dubrovačkom azilu, bez dodatne skrbi, sigurno bila uginula.

- To je mješanka dalmatinskog psa i zove se Točkica. Ona je toliko neuhranjena da joj se vide sva rebra, ima i rane po nogama, nokti su joj bili urasli u meso, pa smo ih morali odrezati pa joj i iz tih rana krvari. Osim toga, zbog cjelokupnog stanja dali smo joj i antibiotike i zasigurno će morati biti pod terapijom još 15-ak dana. Nakon dva dana počela je mahati repom i polako jede, ali je strašno uplašena i najradije boravi u svojoj košari koju smo joj smjestili u ambulantu. Bit će ona dobro, ali sada je u stvarno žalosnom stanju, rekla nam je dr. Faggian Matić.

Vrijeme za udomljavanje

Ističe da je pse preuzela u dogovoru s dubrovačkom higijeničarskom službom, da već dolaze ljudi koji bi ih željeli udomiti i da će, kako bude udomila kojeg psa, preuzeti i druge pse iz dubrovačkog azila bude li potrebno. Prema dogovoru, svi oni psi koji ne budu udomljeni bit će vraćeni u Dubrovnik, ali se ona ipak nada da će naći i u Istri primjerene udomitelje.

- Zvali su već lovci za lovačke pse, ali sam rekla da ne dolazi u obzir. Osim što su uplašeni i svega se boje, mislim da im dodatni stres u životu ne treba, rekla je dr. Faggian Matić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter