Točka na "i" Projekta Jadran u koji je uloženo 59 mil. kn

Pročistač pustili u pogon Anton Kliman, Zoran Đuroković, Elizabeta Kos, Goran Buić i Edo Krajcar
Pročistač pustili u pogon Anton Kliman, Zoran Đuroković, Elizabeta Kos, Goran Buić i Edo Krajcar

Jučer točno u podne, na Dan općine Medulin, pušten je u probni rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Marleri. Učinili su to zajedno ministar turizma Anton Kliman, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, pomoćnica ministra poljoprivrede Elizabeta Kos, načelnik općine Medulin Goran Buić i direktor općinske tvrtke za odvodnju Albanež Edo Krajcar. Nakon ispitivanja uređaja i to tijekom udarna tri ljetna mjeseca, najesen slijedi tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole.

Pročistač vrijedan 11 milijuna kuna

Svečanosti su prisustvovali i predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić, direktor Vodnog gospodarstva Rijeka Vanja Rački, voditelj Projekta Jadran Narcizo Dalsaso i njegov zamjenik Branimir Filipović, saborski zastupnik Tulio Demetlika, istarski župan Valter Flego te brojni gradonačelnici, načelnici i direktori komunalnih tvrtki iz Istre.

Općina Medulin je u drugoj polovici 2011. godine potpisala ugovor s Hrvatskim vodama o izgradnji fekalne kanalizacije u sklopu Projekta Jadran. Izgrađeni su kolektori za naselje Vinkuran, kopneni i podmorski ispust Marlera, rekonstruirana je crpna stanica Kažela s novim uređajem za pročišćavanje Marlera, izgrađen podvodni ispust i uređaj za pročišćavanje Premantura te crpne stanice i sekundarna mreža kanalizacije u naseljima Banjole i Pomer. Time je na kraju prošle godine zaokružen cjelokupni jadranski projekt vrijedan 59 milijuna kuna, koliko je uloženo u izgradnju sustava javne odvodnje.

- Pročistač na Marleri je točka na "i" Projekta Jadran, a zajedno s prilaznom cestom i infrastrukturom košta 10,9 milijuna kuna. Projekt Jadran provodimo pune četiri godine i njime su obuhvaćena sva naselja u općini Medulin. Svi su ponešto dobili od ove investicije koja se financira 50 posto zajmom Svjetske banke, a drugu polovicu novca osigurali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i komunalno poduzeće Albanež. Kredit Svjetske banke vraćamo do 2023. godine putem naknade za razvoj koju od 2009. godine, prema odluci Općinskog vijeća, plaćaju mještani općine u računu za vodu. Naknada iznosi 2,81 kunu po kubiku vode za fizičke osobe te 5,60 kuna za pravne osobe na području općine Medulin, kaže direktor Albaneža Edo Krajcar.

U izradi projekti za EU-natječaje

- Danas imamo oko 70 kilometara izgrađene kanalizacijske mreže, osam crpnih stanica i tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, dva nova u Medulinu i Premanturi te jedan stari u Banjolama. U izradi je studija izvedivosti kako bi se kompletan sustav javne odvodnje ubuduće mogao financirati putem EU-fondova, koji nisu postojali 2011. pa smo morali posegnuti za kreditom Svjetske banke. Albanež već radi dva projekta - EU Medulin i EU Pomer, koji moraju biti gotovi do kraja ove godine i financiraju se 85 posto iz EU-fondova, a ostalih 15 posto mora se osigurati u općinskom proračunu, pojasnio je Krajcar.

Svi hoteli i kampovi u sustavu odvodnje

Na sustav fekalne kanalizacije u naselju Medulin spojene su sve pravne osobe, uključujući najvećeg hotelijera Arenaturist i sve njegove hotele i kampove. Tako je i u Premanturi i Banjolama. Što se tiče mještana, u Premanturi je spojeno 45 posto kućanstava, u Medulinu 55 posto, a u Banjolama i Vinkuranu po 80 posto. Pješčana Uvala je spojena na sustav grada Pule. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter