To je puno više od knjige, to je dokument jednog mjesta i vremena

Sestre se nalaze u pritvoru od početka prosinca prošle godine (N. L.)
Sestre se nalaze u pritvoru od početka prosinca prošle godine (N. L.)

Puno više od knjige je djelo "Spasimo kažune Rovinjskog Sela". Monografija koja obiluje podacima i fotografijama o spašavanju ne jednog, već 22 kažuna na području Rovinjskog Sela, priča je o zajedništvu ljudi toga mjesta. Priča je to i o potrebi očuvanja i njegovanja baštine i tradicije kroz vrednovanje jednog od segmenta povijesti - suhozidne gradnje u Istri. Kako je istaknula Karmen Uljanić, inicijatorica i glavna pokretačica akcije "Spasimo kažune", sve je počelo spontano, kada su u šetnji prirodom mališani vrtića, (Uljanić radi kao odgojiteljica) primijetili da su seljanski kažuni zapušteni i obavijeni dračom.

Spasimo kažun

- Tada je netko u grupi uzviknuo "spasimo kažun!" i priča je krenula. Djeca su odmah bila spremna da ih "očiste", ali su također bila svjesna da to ne mogu sama i bez pomoći odraslih. Zamolili su roditelje, none i noniće, braću, tete, ujne i susjede i nešto lijepo se dogodilo - a to je odziv Seljana, podsjetila je Karmen Uljanić na početak akcije, koja je 20 godina kasnije rezultirala monografijom.

- Ovom monografijom dajemo značaj dvadesetoj godišnjici akcije "Spasimo kažune", koju su započela djeca i roditelji Dječjeg vrtića "Neven" Rovinj, a koja je posljednjih godina prerasla u projekt koji povezuje i potiče lokalne udruge, mještane, institucije, djecu i roditelje na zajedničko djelovanje u očuvanju 22 kažuna, kao i promociju umijeća tradicijske suhozidne gradnje Rovinjskog Sela, rekla je Uljanić, koja je predstavljajući knjigu dodala da se u prvom dijelu monografije znanstveno vrednuje suhozidna gradnja na području Sela, i to kao dijela svjetske nematerijalne baštine, dok je u drugom dijelu dan prikaz svakog pojedinačnog kažuna - s fotografijama i nacrtima gradnje, dimenzijama i opisom detalja gradnje i lokacijom njegovog smještaja.

Važna dokumentacija

- Treći dio monografije donosi prikaz dvadesetogodišnje akcije "Spasimo kažune" s dokumentacijom stanja kažuna prije i nakon akcija te popisom sudionika koji su ga ponovno učinili lijepim. Predstavljanjem "Priče o kažunu" koju su osmislila i ilustrirala sama djeca naglašena je i važnost pedagoškog rada kojim se podržavaju interesi djece i potiče istraživačko učenje na prijenosu nematerijalne baštine mlađim naraštajima, rekla je na predstavljanju iznimno bogato ilustrirane knjige "Spasimo kažune Rovinjskog Sela" Karmen Uljanić, podsjetivši i da je takav rad s najmlađim Seljanima potaknuo i ideju o Stazi kažuna, kako bi se sve ono što su učinili moglo pokazati ostalima, pa je na tom tragu izrađen pano, kao i prava karta s ucrtanim stazama i kažunima.

Izdanje potpisuje Udruga za umjetničko i književno stvaralaštvo "Babin pas". Sponzori knjige tiskane u 300 primjeraka su Ministarstvo kulture, Grad Rovinj i Istarska županija. Urednica je Karmen Uljanić, a autori tekstova su Karmen Uljanić, Ivan Uljanić i prof. etnologije Tihana Fabijanić Stepinac. Fotografije potpisuju Karmen Uljanić, Gordan Ukić, Sergej Zvocak i Matija Debeljuh, nacrte kažuna izradio je Ivan Uljanić, dok su autori likovnih radova djeca vrtića "Neven" u Rovinjskom Selu. Promocija monografije, baš kao i sve ranije akcije Seljana, izazvala je ogroman interes publike, kao i dolazak sudionika iz svih generacija "spasitelja" kažuna. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter