To je film o samoći, a glavni lik niti ne zna da je sam

Ekipa filma "Ministarstvo ljubavi"
Ekipa filma "Ministarstvo ljubavi"

"Kombinacija je to komedije i drame. To je film o samoći. Glavni lik ne zna da je sam. Nije zadovoljan ni brakom ni poslom, a paradoks je da hvata udovice hrvatskih branitelja koje, upravo da bi se zaštitile od samoće, ulaze u izvanbračne veze, rekao je u ponedjeljak novinarima na Giardinima redatelj filma "Ministarstvo ljubavi" Pavo Marinković nakon jutarnje press projekcije u kinu Valli. Rekavši da je ljubav potrošena riječ, dodao je da on snima filmove o međuljudskim odnosima, što će reći filmove o emocijama, pa time i o ljubavi. Projekcija u pulskoj Areni, kaže, pravi je test emotivnog kontakta s publikom.

U kinu od 24. listopada

Naravno, film nije sniman po stvarnom događaju jer, jasno, država nije oformila inspekciju koja će stati na kraj udovicama branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa, no, ovo je, dodao je, film mogućnosti. "To se nije dogodilo, ali se može dogoditi, kazao je redatelj u društvu glumaca, producenta i snimatelja. Film je sniman u Šibensko-kninskoj županiji, a u hrvatska kina dolazi 24. listopada.

Na šaljivo pitanje o padu vlade, aktualnoj političkoj predizbornoj situaciji i mogućem 'ministarstvu ljubavi', producent je rekao: "Ovog trenutka izgleda da imamo ministarstvo mržnje. Možda mi nešto promijenimo".

Složivši se s moderatorom Boškom Piculom da film ima i češkog humora, glavni glumac Stjepan Perić kazao je da se njemu, kad je prvi put pročitao scenarij, glavni lik činio priličnim beskičmenjakom.

- Najviše sam htio da lik Kreša, iako je bezobrazan, postane simpatičan, da uđe publici pod kožu, kazao je Perić, dodavši da mu je bilo veliko zadovoljstvo raditi s Draženom Kuhnom kojeg drži vrhunskim glumcem.

Kratko i intenzivno

Glavna glumica Ecija Ojdanić rekla je da joj je bilo lijepo snimati u njenom rodnom kraju. Redatelj je, veli, prepoznao surovost i ljepotu tog kraja. "Lijep je ovo film koji pokazuje da smo svi jednako slabi, da trebamo biti dosljedni sebi i da se treba boriti za svoj komadić sreće", kazala je.

Ksenija Marinković rekla je da je vrlo jednostavno i ugodno raditi redateljem Marinkovićem, dok je Bojan Navojec kazao da je njegovo iskustvo u radu ovog filma bilo kratko, ali intenzivno. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter