Tmurni Božić u južnoj Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Božić se doima tmurnim diljem južne Europe, područja najpogođenijeg dužničkom krizom eurozone, u kojem se brojne obitelji muče da svojoj djeci omoguće makar i malu proslavu.

Od Lisabona do Atene božićne lampice jedva da svijetle, kupnja poklona je drastično pala, a obitelji grcaju u teškoćama nakon tri godine krize koja ne jenjava.

Stanje je najlošije u Grčkoj, zemlji koja je potaknula dužničku krizu početkom 2010. i morala se suočiti s golemim poreznim nametima i kresanjem potrošnje u zamjenu za međunarodnu pomoć.

"Bit će teško. Ne možemo si priuštiti grijanje pa ćemo sjediti doma pod dekama", rekao je nezaposleni prodavač informatičke opreme Polihronis Sotiriu (46), čija obitelj sad mora živjeti od učiteljske plaće njegove supruge.

"Naravno da ćemo imati zajedničku obiteljsku večeru, ali ove godine sigurno nećemo jesti meso", rekao je. Uspoređujući stanje s vladavinom nacista u 2. svjetskom ratu, dodao je "čuo sam od roditelja, koji su preživjeli okupaciju, da je ove godine jednako loše kao i tada, ako ne i gore".

Slični osjećaji vladaju i u Portugalu, koji je na udaru najgore recesije u posljednjih 40 godina.

"Ako ćemo uopće kupovati poklone ove godine, bit će to nešto vrlo jeftino, samo ono osnovno", rekla je Agneia de Sothe, 48-godišnja spremačica iz Lisabona. Nedavno istraživanje pokazalo je da se u Portugalu očekuje pad božićne potrošnje za 35 posto.

Italija također grca pod povećanim porezima i smanjenom potrošnjom koje je nametnula vlada tehnokratskog premijera Marija Montija, a sredstva sačuvana za "crne dane" upravo uoči Božića jede nedavno uvedeni omraženi porez na imovinu.

"Ove godine neću kupiti nikakve darove osim djeci, a prošle godine sam kupila svima", rekla je državna službenica Nadia di Santo (38) iz Rima. "Božićnu jelku sam postavila, ali ću koristiti prošlogodišnje ukrase, a za božićnu večeru ću već nešto smisliti".

Španjolska, četvrto po snazi europsko gospodarstvo, iza Italije, također prolazi kroz iznimno teško razdoblje i mogla bi uskoro zatražiti međunarodnu pomoć. Iako je potrošnja u snažnom padu, snažna obiteljska povezanost i tradicija Španjolce ipak tjeraju u božićnu kupnju unatoč financijskim ograničenjima.

Po relevantnim procjenama, prosječna španjolska obitelj za sve božićne troškove izdvojit će prosječno 650 eura, što je više od mnogih boljestojećih zemalja sjeverne Europe, ali i 40-ak posto manje nego što je to bilo 2007.

Znakovi štedljivog Božića jasno su vidljivi na ulicama Madrida, gdje su trgovine neuobičajeno mirne, a ukrasa je bitno manje. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter