Tko želi, moci ce izaci iz drugog stupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 120 tisuca hrvatskih radnika koji su 2002. godine dobrovoljno izabrali uplate doprinosa i u drugom stupu iako to nisu morali dobit ce priliku ispraviti tu svoju odluku ukoliko je smatraju financijski lošom.

Oni ce se u trenutku kad budu odlazili u mirovinu moci odluciti žele li penziju primati samo iz prvog stupa, odnosno iz fonda solidarnosti ili ostaju kod toga da njihova mirovina bude kombinacija štednje iz prvog i drugog stupa.

Više izvora iz Vlade, ali i mirovinskih fondova potvrdilo nam je nam je da se pripremaju izmjene mirovinskog sustava po kojima ce se tim gradanima omoguciti da u trenutku odlaska u mirovinu prakticki izaberu povratak u prvi mirovinski stup.

Prema našim izvorima ti ce gradani povratak u prvi stup moci izabrati i nakon što nova pravila stupe na snagu i to u roku od 60 dana, ali ostavlja im se mogucnost da isti izbor naprave i kad budu odlazili u mirovinu. 

Nove ce izmjene u mirovinskom sustavu, dvanaeste po redu od osamostaljenja Hrvatske, najvjerojatnije na snagu stupiti tek pocetkom sljedece godine, ali medu našim sugovornicima ima i onih koji tvrde da bi se to moglo dogoditi ranije ukoliko se promjene dobro pripreme.

Povratak u prvi stup

Rijec je o radnicima koji su 2002. godine imali izmedu 40 i 50 godina i izabrali su ulazak u drugi stup u koji je išlo pet posto njihovih doprinosa, odnosno nisu ostali kod opcije da svih 20 posto doprinosa ide u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Kako su izracuni u meduvremenu pokazali da ce njihove mirovine, pogotovu ako nisu imali visoka primanja, biti manje nego mirovine gradana koji su ostali u prvom stupu, odnosno onih koji su ukupan iznos doprinosa uplacivali u fond solidarnosti, Vlada je , kažu naši izvori, odlucila omoguciti tim ljudima da se vrate u prvi stup, odnosno da u trenutku odlaska u mirovinu izaberu koja je opcija za njih bolja.

Kad god izaberu povratak u prvi stup, nakon stupanja na snagu novog zakona, ili kod odlaska u mirovinu s njima ce iz drugog stupa prijeci i njihova štednja.  Uz to mogu racunati da ce na ukupan iznos mirovine dobiti i dodatak za takozvane nove umirovljenike od tri do 27 posto na koji pravo imaju svi oni koji su umirovljeni po novim oštrijim pravilima nakon 1. sijecnja 1999. godine.

Obzirom da su radnici koji su mogli birati ulazaka u drugi stup 2002. godine imali najmanje 40 godina to znaci da ce u mirovinu odlaziti najkasnije do 2027. godine, o dnosno da Vlada najnovijim izmjenama u mirovinskom sustavu prihvaca obveze koje ce se ispunjavati njezini nasljednici u sljedeca cetiri mandata, a da umiruje 120 tisuca potencijalnih biraca vec sada.

Medutim, u Vladi isticu da ce država u proracun HZMO-a dobiti i štednju tih gradana te da bi pitanje buducih mirovina morala riješiti i sljedeca Vlada i da rješenje ne bi moglo biti puno drukcije.

U Vladi isticu i to da je dokaz da ne misle samo na sadašnji trenutak to što gradani ne moraju odmah birati, pa tako njihovi doprinosi iz drugog stupa nece odmah ici u državni proracun što bi obzirom na minus u fondu solidarnosti Vladi odgovaralo. (Jagoda MARIC/Novi list)


Mogucnost izbora i dijelu sadašnjih umirovljenika
Mogucnost povrataka u prvi stup dobit ce i  gradani koji vec primaju mirovinu iz prvog i drugog stupa i to manju nego oni koji imaju iste uvjete, a ostali su samo u prvom stupu.  Kad Vlada donese novi zakon moci ce naknadno birati povratak u prvi stup i pripast ce im dodatka na cijelu mirovinu.


Podijeli: Facebook Twiter