Tko želi Josipovića?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ima li dr. Ivo Josipović, donedavni predsjednik Republike i nekadašnji iskusni saborski zastupnik, šanse za nastavkom političkog život? Iako je Josipović već poslao prve signale potencijalnim partnerima, najavljujući konkretizaciju svojih planova za drugu polovicu ožujku, stekao se dojam kako ga malo tko prihvaća kao potencijalno uspješnog političkog lidera neke postojeće ili čak nove stranke ili koalicije na ljevici i lijevom centru.

Treba mu barem godinu dana

Mogućnost suradnje s Josipovićem najavio je tek voditelj Nacionalnog foruma dr. Nikica Gabrić - koji za sebe kaže da nije siguran da će se i dalje baviti politikom - dok tu ideju zanemaruju političari iz ORaH-a, Hrvatskih laburista, regionalnih stranaka, te iz redova nezavisnih saborskih zastupnika.

 Odvjetnik Anto Nobilo, koji najavljuje novu političku inicijativu na liberalnoj ljevici, također potvrđuje kako nije s Ivom Josipovićem razgovarao o njegovu angažmanu.

 Problem političke reaktivacije bivšeg predsjednika uzrokovan je mnoštvom razloga. Najvažniji je - nije li zakasnio za ovogodišnje parlamentarne izbore, osobito održe li se oni prije ljeta. Naime, da bi u nas nova politička stranka profunkcionirala i stekla "bazu" među biračima i građanima, potrebno je oko godinu dana.

 Značajno je pitanje i s kojim potencijalom bivši predsjednik računa u predstojećim izborima. U siječnju je na predsjedničkim izborima dobio 1.082.436 glasova, a u nekim je županijama, poput Istarske, bio apsolutni favorit osvojivši više od dvije trećine glasova. 

Nema vremena, niti kapitala

 Analitičari napominju kako mu taj kapital ipak nije dovoljan za siguran izborni nastup na izborima za Hrvatski sabor, te kako njime ne može osigurati nove političke partnere.

 "Josipović će potražiti podršku lijevog centra, onog što se može zvati "LICE", gdje će biti neke regionalne stranke ali i nacionalne stranke poput HNS-a. Nema vremena za osnivanje stranke jer za to treba godinu dana", objašnjava dr. Žarko Puhovski i dodaje: "Stoga SDP najavljuje ranije izbore jer se do tada neće stići organizirati ni Josipović, ni Orah, Živi zid i drugi. Ako Josipović želi na izbore mora se dogovoriti s postojećim strankama i politička scena treba se presložiti. Ako ne dođe do dogovora, morat će pričekat narednu priliku. Napokon, on ima pravo kandidirati se za još predsjednički mandat."

 S dr. Puhovskim slaže se i politolog Davor Gjenero. "Josipović nema vremena, a niti kapital, saveznike i mrežu utjecaja. Racionalnije bi bilo da se poslije svega vratio u SDP i poslušao izreku kako treba "sjediti uz rijeku dok ona ne odnese leševe tvojih neprijatelja." A Zoran Milanović je već u kupaćim gaćicama i spreman je na skok u rijeku."

 Činjenica da su priključivanje njegovoj političkoj inicijativi javno odbacili u ORaH-u, reformistima i HDSSB-u ne govori u prilog novom Josipovićevom angažmanu. Pretpostavlja da će saveznike potražiti i u regijama i županijama gdje je dobio izniman broj glasova. A tu Istra ne može biti zaobiđena.

 U drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora dr. Ivo Josipović u Istri je dobio 81.888 ili 79,47 posto glasova. Na izborima za Pantovčak 2009. godine Josipović je dobio gotovo jednak broj glasova - 88.952 ili 83,37 posto. Može li ta činjenica, donijeti promjene u regionalnoj politici, odnosno privezati regionalne stranke uz njegov novi politički projekt?

 "Josipović može računati na Istru ako se dogovori s IDS-om, odnosno na Rijeku ako se dogovori s Vojkom Obersnelom. On ne može reći da su to "njegovi" glasovi, jer su zajednički, sa SDP-om i IDS-om i drugim strankama koje su ga podržale. Milijun glasova za Josipovića ujedno su glasovi za stranke koje su ga poduprle i to je neodvojivo," drži analitičar Žarko Puhovski. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter