Tko vidi medvjedicu neka dojavi - i ne prilazi


Sredozemna medvjedica danas je snimljena na plaži Cintinera u Banjolama. O tome nas je izvijestila predsjednica grupe Sredozemna medvjedica Jasna Antolović. Ona je vidno zadovoljna komunikacijom s građanima.

- Mediji su posljednjih dana informirali svoje čitatelje o pojavljivanju sredozemne medvjedice, ali i ostalim pojedinostima, poput činjenice da je treba pustiti da spava na miru i da se ljudi maknu od nje jer može biti agresivna osjeti li se ugroženom. Bilo je riječi i o važnosti dojavljivanja o svakom njenom pojavljivanju na obalama Istre. Tako sam od jedne osobe koja ju je u šetnji Cintinerom primijetila dobila fotografiju i njenu lokaciju što je od izuzetne važnosti za nas. Vjerujemo da je riječ o istom primjerku kakav je viđen na pulskoj plaži (Saccorgiana), ali je po fotografiji teško reći, rekla je Antolović.

Ponovila je da medvjedicu treba fotografirati izdaleka.

 - Uputili smo odmah na teren naše biologe, a budu li oni procijenili da se životinja uznemiruje, morat ćemo pozvati i policiju da je čuva. Ja iskreno vjerujem da ćemo već davanjem informacija, postavljanjem info-ploča i drugim vidovima edukacije građana postići da se odnosimo pravilno prema jedinkama koje su ugrožene, pred nestankom, i da ćemo napraviti sve da bi nam se one malo pomalo počele vraćati u većem broju, što će se vjerojatno i dogoditi, jer je ovo pojavljivanje prvi znak da im je u našem moru lijepo, rekla je na kraju Antolović.

Sve koji vide medvjedicu zamolila da joj dojave na broj 098/351254 ili na e-mail [email protected]. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter