Tko su organizatori pulskih prosvjeda?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda se pulski prosvjedi odvijaju stihijski pa, kako koji dan, više nalikuju okupljanju nekoliko slucajnih prolaznika, pokušali smo doznati tko je zapravo pokrenuo val nezadovoljstva u Puli. Na predzadnjem nam je okupljanju jedna prosvjednica rekla: "Ma nitko ne stoji iza ovoga, ovo je okupljanje obicnih gradana koji se pokušavaju izboriti za promjene".

Cinjenica je da su pulske demonstracije neartikulirane, a oni koji im se pridruže uglavnom se pogledavaju i cekaju da netko hrabriji konacno uzvikne: "Jaco odlazi", pa se uzvicima "dolje Vlada" sramežljivo pridružuju i ostali. Neki i sami komentiraju da je za slab odaziv izmedu ostalog kriv i "pulski sindrom" prepoznatljiv s raznih manifestacija kada publika s udaljenosti od nekoliko sigurnih metara stoji ispred raznoraznih izvodaca.

Tako je i na Portarati više onih koji stoje preko puta, koji se pridružuju tek kada su sigurni da ce se izgubiti ili bolje receno sakriti u gomili, nego onih koji su došli prosvjedovati. Pozadinom prosvjeda ovih se dana bave svi, pa i politicki analiticari koji tvrde da se gradani u manjim sredinama boje izaci na ulicu tako da ispada da Zagreb vodi svoj privatni rat s Vladom. Stoga ne treba cuditi da je glavni grad postao epicentar demonstracija.

Mailom smo poslali pitanja organizatorima prosvjeda na Portarati želeci doznati pripadaju li nekim politickim strankama, jesu li civilni aktivisti, studenti, umirovljenici, branitelji… Ubrzo nam je stigao i odgovor u kojem nas vec na pocetku upozoravaju da zbog prijetnji koje su uslijedile nakon prva dva prosvjeda nipošto ne žele odavati detalje koji bi ih otkrili.

- Možemo vam reci da nas je više i da smo raznih dobnih skupina. Neki su zaposleni, neki ne, neki se još obrazuju. U svakom slucaju, ne pripadamo niti jednoj politickoj stranci, niti smo aktivisti, vec gradani koji su se slucajno našli na putu prema istom cilju, a to je bolja buducnost za sve u državi. Važno je napomenuti da se svakog dana ukljucuju novi ljudi, kako u Puli tako i u drugim gradovima, te svi zajedno razmjenjujemo iskustva, odgovaraju nam.

Napominju da je njihovo djelovanje transparentno i da se svatko može prikljuciti i tako sudjelovati te dodaju da nemaju namjeru demonstracije organizirati u drugim istarskim gradovima, ali da oni koji to žele, mogu racunati na pomoc organizatora iz ostalih gradova Hrvatske. Komentirajuci odaziv Puljana vele da vidljivo varira, što u jednu ruku ovisi o vremenskim prilikama, ali i o medijskoj cenzuri koja polako popušta pa ljudi uspijevaju doci do pravih i tocnih informacija.

- Možemo usporediti prvi i peti prosvjed, gdje se vidi velika promjena u strukturi prosvjednika, što nas jako veseli. Dok je prvi i najmasovniji prosvjed okupio uglavnom mlade do 30 godina, na petom, takoder dobro posjecenom, okupilo se puno više starijih gradana, cak onih trece životne dobi, kao i roditelja s malom djecom. To je pokazatelj da je kriza prisutna u svim dobnim skupinama, a te je ljude o rasporedu teže informirati putem interneta. Takoder, nemamo sponzore niti bismo željeli ikakvu politicku podršku u tom smislu! Smatramo da vecina gradana nije u strahu, pogotovo što u Puli nije bilo nikakvih incidenata, nego je sredina razjedinjena pa je tako teško okupiti masu, kažu.

Isticu da im je cilj okupiti sve nezadovoljne gradane, radnike, umirovljenike, vatrogasce, prosvjetne radnike i ostale da zajedno nastupe sa svojim zahtjevima prema Vladi da bi napokon vratili oduzeto dostojanstvo. Stoga i dalje ne žele odustati od svog cilja - odstupanja aktualne Vlade i što hitnijeg raspisivanja prijevremenih izbora.


Podijeli: Facebook Twiter