Tko su najbolji pulski gimnazijalci?

Ivan Gržetić, Nina Zupičić, Matea Prenc i Majama Ramun Milićević, učenici Gimnazije u Puli (M. JERIN)
Ivan Gržetić, Nina Zupičić, Matea Prenc i Majama Ramun Milićević, učenici Gimnazije u Puli (M. JERIN)

U Gimnaziji Pula ove godine su posebno ponosni na rezultate iz državne mature jer upravo iz njihovih redova dolazi maturantica Matea Prenc iz Marčane jedna od osam učenika iz Hrvatske koja je uspjela riješiti čak dva ispita 100 posto - matematiku višu razinu te fiziku. Zbog ovog iznimnog uspjeha ministar Željko Jovanović pozvao ju je na predstavljanje rezultata iz nacionalnih ispita, zajedno s još 21 učenikom koji su sa 100 posto riješili ispite iz temeljnih predmeta - hrvatskoga, stranoga jezika te matematike na A razini. Osim iz matematike, Prenc je to uspjelo i iz fizike, iako su oba predmeta često bauk srednjoškolcima.

- Bit je u kontinuiranom radu tijekom cijelog školovanja. Moja ljubav prema matematici i fizici traje još od osnovne škole zbog čega sam upisala prirodoslovno-matematičku gimnaziju gdje smo rješavali puno teže zadatke nego ove na državnoj maturi. Stoga me niti jedan zadatak nije posebno iznenadio, kaže skromno Matea, koja je ostala više iznenađena medijskom pažnjom zadnjih nekoliko dana. Saznajemo da osim rješavanja zadataka, ova simpatična djevojka voli svirati klavir. Naime, završila je i srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Puli. A gdje će dalje? Sve do posljednjeg trenutka dvoumila se između dva zagrebačka fakulteta - Prirodoslovno matematičkog, smjer fizika te Medicinskog.

- Znam, to su dvije jako različite stvari, a na medicinu sam otišla gotovo slučajno, htjela sam vidjeti mogu li proći na prijemnom ispitu i uspjelo mi je, veli Prenc koja je na kraju izabrala upravo medicinu, i to, kako kaže, jer joj nudi bolje mogućnosti bavljenja znanstvenim istraživanjima kojem ona teži.
Uz Mateu Prenc, vrhunske rezultate postigli su i Ivan Gržetić, Nina Zupičić i Majama Ramun Milićević. (Maša JERIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter