Tko se okoristio prikupljanjem PET ambalaže?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zbog kompliciranog sustava prikupljanja PET ambalaže koja se vrti u krug, država izvlaci ogroman novac, a štete su zasigurno vece od 500 milijuna kuna. Za takve kriminalne radnje najodgovorniji su ministrica zaštite okoliša Marina Matulovic-Dropulic, državni tajnik Nikola Ružinski i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost Vinko Mladineo", tvrdi direktor pulske tvrtke za zbrinjavanje otpada Jadran metal Edi Pavletic te dodaje da je prije dvije godine zbog niza nepravilnosti odlucio raskinuti sve ugovorene poslove s Fondom.

Ambalaža kruži, tvrdi Pavletic, a u pozadini sustava prikupljanja tog otpada nalazi se kriminalna organizacija i izvlacenje novca.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, medutim, odgovaraju da su upoznati s tvrdnjama direktora Jadran metala, no da ih cudi što upravo on govori o nepravilnostima u skupljanju i transportu ambalažnog otpada.

Naime, kako kaže glasnogovornica Kata Gojevic, Jadran metal je imao županijsku koncesiju za skupljanje i privremeno skladištenje te prijevoz do oporabitelja za nekoliko vrsta ambalažnog otpada, medu kojima i za PET ambalažu.



No, tijekom 2009. godine ugovor s Fondom nije produžen jer Jadran metal nije mogao opravdati troškove u iznosu od 132.681 kunu, što je ustanovljeno u kontrolnom postupku. Dakle, ne stoji tvrdnja da Fond nije poduzeo ništa prema onima koji su u sustavu nastojali dodatno zaraditi zaobilaženjem propisanih procedura i kontrola, zakljucuje Gojevic.

Pavletic nadalje tvrdi da se s kriminalnim radnjama krenulo odmah nakon osnivanja Fonda te da je on sam nebrojeno puta upozoravao na nelogicnost sustava. O svemu je, kaže, pismenim putem izvijestio i Fond, imenujuci tvrtke i jedan trgovacki lanac koji po njegovom mišljenju u svemu sudjeluju.

S time su, veli, vec odavno upoznate sve nadležne institucije, pa i Državno odvjetništvo, iz kojeg mu je poruceno da "ranije nisu smjeli kukurikati". (Piše Danijela BAŠIC-PALKOVIC, snimio Danilo MEMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter