Tko se boji mladih još

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U mnogim opcinama Istre niti nakon više raspisanih poziva za kandidaturu savjeti mladih još uvijek nisu formirani, kao primjerice u Marcani, dok su u drugim opcinama formirani samo da se zadovolji forma. Da je u Istarskoj županiji premali broj savjeta u odnosu na broj jedinica lokalne samouprave, potvrdio nam je predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Luka Peruško.

Osnivanjem savjeta u gradovima i opcinama, što je odluceno na sjednici Hrvatskog sabora 16. veljace 2007., željelo se pružiti priliku mladima za blisku suradnju s lokalnim vlastima u realizaciji njihovih želja i ciljeva. Medutim, i medu onim rijetkim funkcionalnim Savjetima, ovakva je suradnja rijetka.

- Jedan od razloga što u nekim gradovima i opcinama još nemaju formiran savjet, prema mom dosadašnjem iskustvu, jest neinformiranost i nezainteresiranost jedinica lokalne samouprave, pa možda cak i strah da ce im se mladi miješati u odluke ili neki daljnji rad. Vjerujem da se boje promjena i novih ideja, a možda i gubitka utjecaja kada primijete da mladi žele nešto novo, bolje, pravednije. Drugi je razlog svakako nezainteresiranost i neinformiranost mladih, što kroz naš rad želimo promijeniti, rekao je Peruško.

Mladi, kada vide na koji nacin funkcioniraju stvari, idu linijom manjeg otpora i umjesto da se izbore za sebe, jednostavno sve prepuste drugima i ne bave se svojom buducnošcu. Od postojecih Savjeta mladih u našoj županiji medu najaktivnijima su oni iz gradova Vodnjana, Pule, Labina, Poreca i opcine Tinjan. Samo oni aktivno sudjeluju u društvenom životu svojih gradova angažirajuci se kroz razne aktivnosti, od pružanja besplatnih instrukcija ucenicima do organiziranja raznih edukativnih predavanja i humanitarnih koncerata.

No, teško je ne zamijetiti da u svim savjetima mladih, pa tako i u onom županijskom, ima dosta clanova koji dolaze iz podmladaka politickih stranaka.

- Na pocetku rada Savjeta nisam blagonaklono gledao na to, ali nakon dvije godine mislim da je dobro da su i clanovi politickih podmladaka ukljuceni u rad Savjeta. Bitno je da ima puno razlicitih mišljenja i ideja koje ce pomoci unaprijediti položaj mladih u društvu, da su ideje dobre i provedive, nebitno s koje strane dolaze. U županijskom Savjetu mladih je 11 clanova i svi su tu kako bi zastupali interese mladih i to volonterski, istaknuo je Peruško. (P. SOFTIC MEHMEDOVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter