Tko se boji DORH-a bit ce smijenjen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor zaprijetila je direktorima javnih poduzeca da ce morati otici sa svojih pozicija ako, zbog straha od istraga Državnog odvjetništva, nastave odgadati donošenje odluka i time blokirati gospodarske projekte. Još prije tjedan dana premijerka je hrabrila direktore da donose odluke ako su one u skladu sa zakonom i da se ne boje istraga, ali to ocito nije urodilo plodom pa strašljivima u direktorskim redovima sada prijeti otkaz.

O borbi protiv korupcije premijerka je razgovarala i na sastanku s tridesetak celnika najvecih domacih kompanija, koji su joj se ponovno požalili da se u javnim poduzecima ne realiziraju vec dogovoreni poslovi jer se direktori boje istražitelja.

- Svatko mora raditi svoj posao, a tko to nije sposoban, i ako za to nije hrabar, neka to kaže pa cemo tražiti druge koji to jesu, porucila je Kosor.

Na pitanje znaci li to da ce Vlada poceti otpuštati direktore koji blokiraju projekte jer ne žele potpisivati ugovore, Kosor je kazala da je jasno odgovorila što slijedi onima koji vode državne tvrtke, ali nemaju hrabrosti pokrenuti vec dogovorene stvari.

Ipak, premijerka je još jednom najavila kako ce sazvati sastanak s direktorima svih javnih poduzeca na koje ce pozvati i predstavnike DORH-a. Na pitanje je li vec pisala glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajicu, kako je to i najavila, i tražila sastanak s DORH-om, Kosor je izbjegla direktno odgovoriti isticuci da državne institucije komuniciraju svakodnevno.

Poslodavci su, pak, konacno otkrili što je bio cilj njihove prošlotjedne konferencije «Radom iz krize», koja je otkazana u cetvrtak uz objašnjenje da slijedi sastanak s vodecim ljudima Vlade. Tada se spekuliralo da je konferenciju sprijecila sama Vlada, iako su to iz Banskih dvora opovrgavali. Gordan Radin iz Agrokora pojašnjava da su na toj konferenciji poslodavci htjeli predstaviti akciju u kojoj se mladim ljudima bez staža omogucuje zapošljavanja u najvecim kompanijama na nekoliko mjeseci.

- Ideja je bila da dobiju ugovor o radu. Naša namjera je bila nastavna na mjere Hrvatske narodne banke i Agrokor ce na ovaj nacin dati svoj doprinos tržištu rada - kazao je Gordan Radin otkrivajuci da na taj nacin Agrokor planira ponuditi 700 do tisucu radnih mjesta na nekoliko mjeseci ljudima bez staža.

Na pitanje kakav je interes Agrokora zapošljavati ljude koji im ne trebaju cak ni zbog sezonskog posla, Radin odgovara da je svima u Hrvatskoj u interesu smanjiti veliku nezaposlenost te da ce medu ljudima koji ce dobiti te privremene ugovore biti i oni za koje ce se tvrtka zainteresirati i za kasnije zapošljavanje. Koliko ce ostali poduzetnici okupljeni oko te inicijative ponuditi privremenih poslova, Radin nije znao reci.

Poduzetnici su Vladi predstavili i planirane investicije vrijedne 14 milijardi eura, a na pitanje je li medu njima došlo do raskola jer na sastanku nije bio predsjednik HUP-a Ivan Ergovic, odgovorio je ministar gospodarstva ?uro Popijac isticuci da na sastanku nisu bili prisutni mnogi koji su prema drugim kriterijima trebali biti tu.

- Nisu bili ni predstavnici Hrvatske gospodarske komore, niti Hrvatske obrtnicke komore, ali bit ce sljedeci put ili mnogo sljedecih puta, zakljucio je Popijac.


Podijeli: Facebook Twiter