Tko plati moci ce legalizirati i kucicu uz more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve bespravno izgradene kuce i vikendice u zašticenom obalnom pojasu do 70 metara od mora ubuduce ce se moci legalizirati, ali uz visoku cijenu, objavio je ministar graditeljstva, Ivan Vrdoljak, predstavljajuci novinarima izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama.

Osim ove novine, smanjuje se kolicina dokumentacije koju treba predati za legalizaciju objekta, a omogucuje se obrocno placanje komunalnog i vodnog doprinosa za naknadno legalizirane objekte. Rok za predaju zahtjeva za legalizaciju produžuje se do 30. lipnja 2013. godine.

U zadnje dvije godine legalizirano je svega 200 objekata, a izdano je 34.000 rješenja za rušenje. Novim pravilima namjerava se omoguciti što jednostavnija legalizacija bespravnih gradevina na što vecem prostoru, tumace u ministarstvu. Osim obalnog pojasa, legalizirat ce se i objekti na obradivom poljoprivrednom zemljištu, te zašticenim šumskim podrucjima.

Kolicina dokumentacije potrebne za legalizaciju ovisit ce o velicini i vrsti zgrade, pa ce se kompletna dokumentacija predvidena postojecim zakonom tražiti samo za zgrade gradevinske površine iznad 400 cetvornih metara i gospodarske zgrade iznad 1.000 cetvornih metara.

Objekti do 400 kvadrata, u što ulaze obiteljske kuce koje cine 80 posto bespravne gradnje u Hrvatskoj, legalizirat ce se samo na temelju snimke izvedbenog stanja, geodetskog situacijskog nacrta i kopije katastarskog plana. Jednostavne i pomocne zgrade, manje od 100, odnosno od 50 cetvornih metara, legalizirat ce se uz kopiju katastarskog plana i predvidenu novcanu naknadu.

Rješenje o legalizaciji vlasnik bespravno izgradenog objekta dobit ce cim se utvrdi da je predana sva dokumentacija, te kad vlasnik uplati prvu ratu ili cijelu naknadu. Onaj tko se odluci na jednokratno placanje, mogao bi racunati s popustom od 20 posto, najavljuje ministar. Vodni i komunalni doprinos placat ce tek nakon što dobije rješenje o legalizaciji, a nacin placanja ugovarat ce s gradom ili opcinom. (LJ. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

HOCE LI SE OMOGUCITI LEGALIZACIJA U PULSKOM STAROM GRADU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter