Tko planira ispiliti šumicu na Gregovici?

Šumica na Gregovici (N. LAZAREVIĆ)
Šumica na Gregovici (N. LAZAREVIĆ)

"U šumici na Gregovici sva su stabla označena rozim sprejem i prema saznanjima od radnika, navodno će sva biti i ispiljena. Neka su se nagnula i prijete da će pasti, ali ispada da pola šumice na kraju Valvazorove nestaje, kao i jedan dio gore u ulici prema Billi. U GUP-u je taj dio i dalje označen kao zelena površina koja to očito neće biti". Tim nam se riječima obratio uznemireni čitatelj s Gregovice tragom kojih smo obišli teren, uvjerili se u istinitost navoda, te kod nadležnih zatražili odgovore.

U planu ulaz u bolnicu

Pokušali smo doznati najprije što znaju susjedi, no svi upitani redom su nam govorili da se radi parkiralište za buduću bolnicu jer su tako čuli od radnika koji su označavali stabla.

Kako saznajemo od gradskog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, predstavnici Grada Pule, Herculanee i Hrvatskih šuma doista su zajedno obišli tu šumicu da bi utvrdili gdje će se protezati sekundarni ulaz u buduću novu opću bolnicu, ali je za rušenje utvrđeno sedam stabala, a ne gotovo cijela šumica.

- Mi smo pokrenuli aktivnosti za realizaciju tog sekundarnog pristupa budućoj bolnici. I na sastanku sa županijskim Odjelom za održivi razvoj, a potom i na terenu, razmatrali smo trasu tog pristupnog puta i dogovoreno je da se proteže po postojećem utabanom putu i da se ne zalazi u tu šumicu, odnosno da se ukloni minimalan broj stabala koja su eventualno na toj trasi gdje bi se trebao formirati novi pristupni put. Tada je utvrđeno da bi se rezalo sedam stabala. Sva ostala označena stabla nemaju veze s nama i s ovim aktivnostima, rekao nam je pročelnik Prhat.

Stoga smo se za pojašnjenje obratili Valeriju Drandiću, načelniku Županijske uprave Istarske županije koji aktivno sudjeluju u projektu gradnje nove bolnice. Prema njegovim riječima, stradat će manji broj borova, što je neminovno te planirano u projektu gradnje nove bolnice.

- Na žalost, morat ćemo maknuti nekoliko borova, kao što je to neminovno i kod projekta izgradnje dvije trake duž Šijanske šume prema stanciji Peličeti. Međutim, uvijek se planira da to bude minimalan broj stabala, a sve drugo se razmatra i modelira, ovisno o planovima. Poznato mi je da je u tom smislu i Grad Pula zatražio promjene u pristupnom putu upravo da se ne zadire u šumicu, a vezano i za planiranu gradnju dva doma za stare i nemoćne kojima se također planira put kroz pinetu. No, glavni pristupni put i dalje ostaje sa Santoriove ulice, dok bi veliko parkiralište bilo na mjestu sadašnjih vrtova, rekao nam je Drandić. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, SNIMIO Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter